Vendex noteert eerste beurskoers van 41,30 gulden

AMSTERDAM, 1 JUNI. De aandelen van Vendex International zijn vanmiddag stormachtig onthaald op de Amsterdamse effectenbeurs. De eerste notering van de aandelen van het nieuwe beursfonds kwam uit op 41,30 gulden, 2,30 gulden boven de introductieprijs van 39 gulden per aandeel.

Terwijl beurshandelaren zich tegoed konden doen aan verse haringen uit het eerste vaatje Hollandse Nieuwe dat Vendex dinsdag op de Scheveningse veiling had gekocht, zag Vendex-topman mr. J. Hessels de eerste prijs van de aandelen van het voormalige familiebedrijf op het zwarte koersenbord verschijnen.

De stemming op de beurs was vanochtend al voor de lancering van de verse Vendex-effecten uitstekend. De explosieve winst die de Amerikaanse aandelenmarkt gisteren had geboekt, was een krachtige duw in de rug van het sentiment op de beurs. De koersen stegen over de hele linie met meer dan een procent. De toonaangevende Amerikaanse Dow Jones beursindex was gisteren met 2 procent gestegen naar een nieuwe recordstand van 4465,14.

Volgens drs. W. Jiskoot, de ABN Amro-bankier die de beursgang van Vendex heeft begeleid, was er een “gigantische vraag” van Nederlandse particuliere beleggers. De particuliere beleggers wilden samen voor meer dan 2 miljard gulden aandelen Vendex kopen, terwijl er “slechts” voor bijna 1,2 miljard gulden beschikbaar was. Er werden 30 miljoen aandelen verkocht. De bulk daarvan, bijna 29 miljoen stuks, kwam uit het bezit van de derde en vierde generatie van de oprichters van Vroom & Dreesman, de warenhuizen die de bakermat zijn van Vendex.

Zondag was al duidelijk geworden dat professionele beleggers, zoals pensioenfondsen, vier maal het beschikbaar aantal aandelen wilden kopen. De overrompelende kooplust van de professionals dreef particulieren op hun beurt tot grotere kooporders in de hoop dat zij dan tenminste hun gewenste aantal Vendex-aandelen zouden binnenslepen.

Jiskoot schat dat ongeveer 90.000 Nederlanders hebben ingeschreven op aandelen Vendex. Het aantal van 90.000 is minder dan vorig jaar bij post- en telecomgigant KPN. Bij die plaatsing probeerde de verkopende overheid zoveel mogelijk particuliere beleggers te lokken. Vendex mikte vanaf het begin op een selectere groep vermogende beleggers. De aandelenplaatsing van Vendex was 1,2 miljard gulden waard, die van KPN bijna 7 miljard. Van de aandelen Vendex blijft na deze verkoop ongeveer 60 procent in Nederland en 40 procent komt bij buitenlandse beleggers terecht.

Dankzij de enorme vraag van particuliere beleggers zal het bankensyndicaat dat de emissie verzorgt “aanzienlijk” korten op individuele inschrijvingen. Jiskoot kon vanochtend niet aangeven hoeveel dat zal zijn. De kleinere effectenhuizen in de Vereniging van Commissionairs waren woedend omdat zij niets of vrijwel niets voor hun particuliere klanten hadden gekregen.