Veel Vlaams theater op festival in Rotterdam

AMSTERDAM, 1 JUNI. De Rotterdamse Schouwburg heeft bekendgemaakt welke voorstellingen de eer te beurt valt om van 1 tot en met 18 september te worden uitgenodigd voor het festival De Keuze van de Rotterdamse Schouwburg. Met die Keuze wijzen directie en staf van de Rotterdamse Schouwburg gezamenlijk hun favorieten aan van het afgelopen jaar en opent het theater traditioneel het nieuwe seizoen.

Uit De Keuze spreekt een voorkeur voor toneel uit Vlaanderen: geselecteerd zijn stukken van De Blauwe Maandag Compagnie (O'Neill), van Malpertuis (Who's Afraid of Virginia Woolf, van Victoria (Moeder & kind) en van De Tijd (Agatha). Van de eveneens Vlaamse regisseur Ivo van Hove, die in Nederland leiding geeft aan Het Zuidelijk Toneel, werden twee voorstellingen uitgenodigd, Rijkemanshuis en De tramlijn die verlangen heet. Van datzelfde gezelschap werd verder Phaedra geïnviteerd, geschreven door de Vlaming Hugo Claus, geregisseerd door de eveneens Vlaamse Dora van der Groen.

Verder werden geselecteerd Angels in America, de voorstelling waarmee het RO-theater afscheid nam als vaste bespeler van de Rotterdamse Schouwburg, Momenten van geluk van Toneelgroep Amsterdam, Het portret van Dorian Gray van Carrousel en Tevengebroed, een afstudeervoorstelling van de Amsterdamse Theaterschool. Ook zijn er vier jeugdvoorstellingen opgenomen: Jeanne d'Arc (Huis a/d Amstel), Pêro (Speeltheater Holland), Vertel Medea vertel (Artemis) en Brandweermannen (Wederzijds). Op het gebied van de dans is gekozen voor Her Silent Smile (Voortman en De Jonge) en voor de produkties Pork en No Compromise (Korzo Produkties).

De Keuze van de Rotterdamse Schouwburg kan worden beschouwd als een antwoord op de selectie van het Theaterfestival, die wordt gemaakt door een jury van toneelcritici. In vier gevallen was men het eens: Angels in America, Who's Afraid of Virginia Woolf, Rijkemanshuis en Moeder & kind.