Schengenschennis

Als overtuigd Europeaan is het mij een gruwel te moeten constateren hoe Nederland het verdrag van Schengen aan zijn laars lapt. Na eerst al het geklungel op Schiphol met de Schengenpasjes te hebben moeten gadeslaan, waar weer eens de weg van de minste weerstand werd gekozen - nooit op het idee gekomen de paspoortencontrole aan de 'gates' van alle niet-Schengen vluchten te doen plaatsvinden met 'vliegende brigades'? -, moest ik onlangs tot mijn grote ontsteltenis vaststellen, dat reizigers weer zonder pardon op het spoortraject Emmerich-Arnhem, let wel, niet andersom, naar paspoorten werd gevraagd, hetgeen strijdig is met het verdrag en op welk verzoek ik overigens als Nederlands staatsburger dan ook niet inging, hetgeen geaccepteerd werd.

Rest mij geen andere conclusie dan dat 'Schiphol' geen incident is en dat hier sprake is van het criminaliseren van niet-Schengen-burgers, die conform het verdrag reeds aan de Schengen-buitengrenzen aan de tand zijn gevoeld.

Het wordt tijd Nederland eens aan te klagen bij de Schengenklachtencommissie en niet uitsluitend beschuldigend naar Frankrijk te verwijzen, waar het verdrag, overigens zwaar onder druk van verkiezingskoorts, de eerste weken na invoering ook niet zo serieus werd genomen.

    • Drs. Alphons van Roer