Saoedische prins wil deel Berlusconi's imperium

ROME, 1 JUNI. In de groep potentiële kopers van het Italiaanse televisie-imperium van Silvio Berlusconi heeft zich nu ook een Saoedische prins geschaard. Het is al-Walid Bin Talal, lid van de koninklijke familie van Saoedi-Arabië, voorzitter van de United Saudi Commercial Bank en een grootaandeelhouder van Euro Disney en de Amerikaanse bank Citicorp.

Prins al-Walid heeft bevestigd dat hij afgelopen zondag de Italiaanse mediamagnaat heeft ontmoet in zijn villa in het Noorditaliaanse Arcore. Volgens een verklaring van Berlusconi's Fininvest-groep is daarbij gesproken over verkoop van een deel van het tv-imperium: de drie commerciële zenders en het reclamebureau Publitalia.

Al-Walid zou geïnteresseerd zijn in een belang van ongeveer een derde. Deze optie past in het model dat de voorkeur heeft van Fedele Confalonieri, Berlusconi's jeugdvriend die de leiding heeft gekregen over Fininvest: verkoop van een gedeelte van de tv-zenders, notering van een ander deel aan de beurs, en het in eigen hand houden van een derde deel.

Berlusconi is ook aan het onderhandelen met de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch, maar daarbij gaat het om een volledige overname. Vóór de referenda tegen monopolievorming binnen de tv op 11 juni wordt geen resultaat van deze onderhandelingen verwacht. Als een meerderheid 'ja' stemt kan het een persoon worden verboden meer dan één zender te hebben. Tegenstanders van Berlusconi noemen de berichten over onderhandelingen een rookgordijn, bedoeld om de indruk te wekken dat Berlusconi best bereid is te verkopen.

De campagne rondom die referenda wordt steeds verbitterder. Emilio Fede, de omstreden hoofdredacteur van een tv-journaal die vaak schaamteloos partij kiest voor Berlusconi, heeft gisteravond zijn uitzending afgebroken uit protest. “Nog nooit is er zo'n gewelddadige campagne tegen één man gevoerd,” zei Fede. Dat was een directe reactie op vermaningen dat tv-presentatoren op Berlusconi's zenders bij herhaling de kijkers hebben opgeroepen om 'neen' te stemmen. Zijn tv-zenders hebben voor de tweede helft van volgende week een marathonuitzending aangekondigd waarin de kijkers op indirecte manier worden aangespoord om tegen de voorgestelde maatregelen tegen monopolievorming te stemmen.