Sampras kan Eiffeltoren alsnog gaan bekijken

PARIJS, 1 JUNI. Pete Sampras ziet het gat op de ranglijst met Andre Agassi steeds groter worden. Terwijl Agassi zich gisteren eenvoudig plaatste voor de derde ronde door een 7-5, 6-1 en 6-0 zege op de Australiër Todd Woodbridge, ging Sampras al in de eerste ronde onderuit tegen de Oostenrijkse gravelspecialist Gilbert Schaller, de nummer 24 op de ranglijst. In een partij die dinsdagavond wegens invallende duisternis niet kon worden beëindigd, verloor Sampras met 7-6, 4-6, 6-7, 6-2 en 6-4.

Parijs is de enige grand-slamtitel die op de erelijst van Sampras ontbreekt. De nummer twee van de wereld had zijn speelschema dit jaar daarom volledig afgestemd op Roland Garros. Maar de vier Europese graveltoernooien die hij ter voorbereiding speelde, verliepen moeizaam. Het kan hem ook niet echt geholpen hebben dat hij na ieder toernooi even naar huis op en neer vloog: vier keer in acht weken. “Wat moet ik dan doen”, vroeg Sampras. “De Eiffeltoren bekijken?”

Bij de vrouwen deden zich geen verrassingen voor. Steffi Graf, Gabriela Sabatini, Lindsay Davenport en Conchita Martinez wonnen allemaal in twee sets. De Spaanse Martinez, vorig jaar winnares op Wimbledon, versloeg met 6-2 en 6-3 de Nederlandse Miriam Oremans. “Ik vond het jammer dat ik niet mijn beste tennis heb kunnen laten zien”, zei Oremans na afloop.

Brenda Schultz verloor gisteravond laat op het centre-court met 6-4 en 6-4 van de Duitse Anke Huber. “Ik was te voorzichtig omdat ik de laatste weken toch te weinig wedstrijden heb gespeeld”, zei Schultz na afloop. “Jammer, ik vind dit het leukste toernooi van het jaar en had hier graag goed willen presteren. Nu moet het maar op gras, in Eastbourne of op Wimbledon.”

Kristie Boogert verloor van de Italiaanse Nathalie Baudone. Het verlies van de eerste set had nog een ongelukje kunnen zijn, maar Boogert bleef in de tweede set volharden in lange rally's. Juist het spelletje dat de Italiaanse het beste ligt. “Ik ging er van uit dat ik niet de hele wedstrijd zo slecht zou spelen, maar dat deed ik wel”, zei Boogert na afloop. Zij verdedigt de komende tien dagen met Menno Oosting haar titel in het gemengd-dubbelspel.