Ruud Gullit voor twee seizoenen libero Chelsea

LONDEN, 1 JUNI. Ruud Gullit heeft gisteren een tweejarig contract getekend bij Chelsea uit Londen. De 32-jarige oud-international mocht transfervrij vertrekken bij Sampdoria, de voetbalclub waar hij vanaf november van het vorig jaar speelde. Gullit gaat bijna 40.000 gulden per week verdienen.

“Na acht jaar Italië, waar ik alles heb gewonnen wat ik maar te wensen had, geeft Chelsea mij een nieuwe uitdaging. Ik kijk er verlangend naar uit om in het Engelse voetbal actief te zijn”, zei Gullit, die eerder uitkwam voor Haarlem, Feyenoord, PSV, AC Milan en Sampdoria. Voor de twee Italiaanse clubs kwam Gullit twee keer uit. Na een succesvol jaar bij Sampdoria keerde hij het afgelopen seizoen terug naar AC Milan, waar hij zes jaar zeer succesvol was. Maar Milan en Gullit konden het niet meer met elkaar vinden, zijn voormalige vrienden in het veld waren erg kritisch en het publiek gedroeg zich met de week vijandiger.

“Er waren veel aanmerkingen op mij”, zei Gullit toen hij besloot het seizoen bij Sampdoria af te maken. “Ik kon bij Milan niet spelen op de manier waarop ik gewend was. Ik kreeg overal de schuld van, terwijl ik ook niets aan de malaise kon doen.”

Gullit kon zijn oude en nieuwe club Sampdoria uit Genua niet tot grootse daden inspireren. Sampdoria staat negende in de Serie A met 47 punten uit 33 duels. Zondag komt Gullit tegen Bari, in de laatste wedstrijd van het seizoen, voor het laatst uit in de Italiaanse competitie.

Gullit zei gisteren dat een van de belangrijkste redenen om voor Chelsea te kiezen de belofte van manager Glenn Hoddle is om hem de rol van libero te geven. “Op die positie ben ik mijn loopbaan begonnen. Dat is ook de rol die Hoddle voor mij in petto heeft. Ik kan op die plek alles laten zien wat ik in nog in huis heb.”

Volgens de Engelse speler David Platt, nu nog zijn teamgenoot bij Sampdoria, was Gullit onder de indruk van de persoon Hoddle toen hij hem twee weken geleden ontmoette. “Gullit speelde in het verleden tegen Hoddle en zit met hem op één lijn over het voetbal.”

Hoddle ontmoette Gullit in Italië nadat hij tevergeefs had geprobeerd Paul Gascoigne van Lazio Roma los te weken. Directeur Colin Hutchinson van Chelsea gaf gisteren aan dat Hoddle altijd al van de Nederlander gecharmeerd is geweest. “Gullit was zijn eerste keus. Natuurlijk zijn we in de wolken met zijn komst. Voor hetzelfde geld had hij in kunnen gaan op aanbiedingen uit Turkije, Duitsland, Frankrijk, Nederland of zelfs Amerika.”

Gullit verwierp de suggesties dat hij alleen maar naar Engeland zou gaan om zijn loopbaan af te bouwen. “Iemand heeft het verkeerd opgevat toen ik zei dat ik wel wat popconcerten in Londen wil gaan bezoeken.”

De Londenaren, die het afgelopen seizoen lange tijd in degradatienood verkeerden, bereikten in het toernooi om de Europese beker voor bekerwinnaars de halve finale. In de kwartfinale wees Chelsea Club Brugge terug, daarna bleek Real Zaragoza net iets te sterk: 0-3 en 3-1. (ANP, Reuter)