Proef met verbeterde slips succes

ROTTERDAM, 1 JUNI. Het gebruik van inlegkruisjes kan sterk verminderen als vrouwen een slip met een dubbel katoenen kruis dragen dat voldoende naar voren reikt om vocht en urinedruppels te absorberen. Dit blijkt uit een proef onder 142 vrouwen die gedurende vijf weken een slip met verbeterd kruis uitprobeerden. Ongeveer 90 procent van hen gaf na de proef aan in het vervolg veel minder inlegkruisjes te zullen gebruiken. Ze denken er 50 tot 80 procent minder geld aan uit te geven.

Het slippen-experiment is uitgevoerd door fysiotherapeute M.A. Borghuis uit Malden bij Nijmegen. Zij heeft haar eindrapport vanmorgen aangeboden aan directeur J.W. van Nijendaal van ondergoedfabrikant Ten Cate, het bedrijf dat de proefserie slips produceerde. Ten Cate breidt de praktijkproeven uit en brengt hoogstwaarschijnlijk in het voorjaar van 1996 een collectie van enkele modieuze modellen slips met verbeterd kruis op de markt.

Borghuis ontdekte enkele jaren geleden bij oefentherapieën die ze aan vrouwen met incontinentieproblemen gaf, dat vrouwenslips niet zijn aangepast aan de vrouwelijke anatomie. Als een slip al een dubbel kruis heeft, zit dat niet hoog genoeg om vaginale afscheiding of een urinedruppel te absorberen.

Ondergoedfabrikant Ten Cate, door Borghuis benaderd, erkende dat damesslips uit mode-overwegingen een ontoereikend kruis hebben, maar reageerde terughoudend omdat het meende dat de markt voor een slip met verbeterd kruis te klein zou zijn. Na een stroom reacties op perspublikaties produceerde Ten Cate dit voorjaar een proefserie, waarmee Borghuis de praktijkproef kon beginnen. In een enquête klaagden veel deelneemsters over broei, jeuk en verergeren van de afscheiding. Het schone en droge gevoel dat de reclame de vrouwen met inlegkruisjes aanpraat, wordt volgens de gebruiksters in de praktijk zelden gerealiseerd. Als belangrijkste resultaten melden de deelneemsters dat hun afscheiding vermindert en dat ze zich zelfverzekerder voelen.