Proces tegen Banda

BLANTYRE, 1 JUNI. Het opperste gerechtshof van Malawi heeft gisteren besloten dat de voormalige 'sterke man' van het land, Hastings Banda, niet bij zijn proces aanwezig hoeft te zijn omdat hij te oud is en te ziek. Het hof kwam tot zijn uitspraak nadat het een cassettebandje had beluisterd waaruit bleek dat Banda, die ten minste halverwege de negentig is, een jeugdvriend die jarenlang zijn huisarts is, niet meer herkende. Banda, die Malawi met harde hand regeerde vanaf de onafhankelijkheid in 1964 tot de eerste vrije verkiezingen, vorig jaar, wordt ervan beschuldigd in 1983 opdracht gegeven te hebben tot de moord op vier politici die kritiek uitoefenden op zijn bewind. Naast Banda staan ook zijn vroegere vertrouweling John Tembo terecht en drie voormalige politiefunctionarissen. Het proces tegen de verdachten zal naar verwachting eind juni beginnen. (AP)