President van de Oekraïne schrijft referendum uit

KIEV, 1 JUNI. De Oekraïense president, Leonid Koetsjma, heeft gisteren een referendum over zijn eigen functioneren en dat van het parlement uitgeschreven. Op 28 juni kunnen de Oekraïeners naar de stembus om hun mening te geven over de president en het parlement.

Volgens Koetsjma wordt de Oekraïne geplaagd door een politieke crisis “die het land vrijwel verlamt”. “Een verder naast elkaar bestaan van de president en het parlement is onmogelijk. Daar moet een eind aan komen”, aldus de president in een verklaring die op de televisie werd uitgezonden.

Koetsjma heeft herhaaldelijk gedreigd met een referendum over het functioneren van het parlement nadat de volksvertegenwoordiging had geweigerd zijn “wet op de macht” goed te keuren. In die wet wil Koetsjma de relaties tussen de president en het parlement regelen door een nieuwe machtsverdeling waarbij de bevoegdheden van de president aanzienlijk worden uitgebreid. De wet is wel in het parlement aangenomen, maar het parlement heeft nagelaten wijzigingen in de grondwet aan te brengen die nodig zijn om de wet van kracht te laten worden. (Reuter, AFP)