Overleg bij KLM blijft nog zonder resultaat

ROTTERDAM, 1 JUNI. Het overleg tussen KLM-directie en KLM-vliegers is gisteren na tien uur zonder resultaat gebleven. Vanmorgen is het gesprek voortgezet, zonder dat een doorbraak in zicht is.

Intussen gaat een aparte werkgroep van de de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) gewoon door met de voorbereiding van een nieuwe werkonderbreking, mogelijk volgende week donderdag als de KLM haar (uitstekende) jaarcijfers publiceert. Eerder meldden de vliegers dat zij zo'n eventuele nieuwe actie zes dagen van tevoren zouden aankondigen om het publiek in staat te stellen de reisschema's bij te stellen.

Van KLM-zijde beperkte men zich vanmorgen tot de melding dat er verder wordt gepraat. Over tijd, plaats of stemming werd niets gezegd.

De vereniging van verkeersvliegers liet na de actie van afgelopen dinsdag, waarbij de leden zes uur lang het werk neerlegden, al weten dat het aan de luchtvaartmaatschappij is om de zaak weer op gang te brengen. Of de KLM nieuwe stappen heeft gezet blijft vooralsnog onduidelijk.

De VNV-delegatie werd gisteren geleid door vice-voorzitter P. Griffioen, bijgestaan door gepensioneerd VNV-lid N. Dekker, een ervaren CAO-onderhandelaar. De KLM laat haar tweede man, ir. Den Hartog, onderhandelen.

De vliegers willen onafhankelijke bemiddelaars aanstellen voor twee strijdpunten: het arbeidsconflict en de vertrouwensbreuk. De KLM is niet tegen zo'n onpartijdige bemiddeling, maar vindt dat de vliegers ten onrechte voorwaarden vooraf stellen.

Ook bij enkele andere Europese luchtvaartmaatschappijen rommelt het. Zo werd een aantal vluchten op het Verre Oosten van de Scandinavische maatschappij SAS gisteren getroffen door een wilde staking onder Deens cabinepersoneel dat zo looneisen kracht bijzette. Hun vakbond dreigt nu met acties voor onbepaalde tijd. Ook bij maatschappijen als Air France en Alitalia, die in pijnlijke reorganisaties zijn verwikkeld, kwam het onlangs tot stakingsacties, die zich weldra kunnen herhalen.