Oppositie Egypte hekelt perswet

KAIRO, 1 JUNI. Egyptische oppositieleiders hebben gisteren aangekondigd een verscherpte wet die maximaal vijf jaar gevangenisstraf stelt op kritiek op de regering, te zullen negeren. De geamendeerde wet werd zaterdag door het Egyptische parlement goedgekeurd. Volgens de autoriteiten heeft de wet niets te maken met de vrijheid van meningsuiting of de persvrijheid, maar gaat het er slechts om “onschuldigen te beschermen”. Politici van de oppositie daarentegen zeggen dat de wet bescherming biedt aan “corrupte functionarissen, zodat ze niet aan de kaak worden gesteld voor de verkiezingen” van het najaar. Oppositiekranten, die tot dusverre wel enige ruimte hadden om regeringscorruptie aan de orde te stellen, zullen morgen niet uitkomen uit protest tegen de maatregel. (AP)