Ongeluk veroorzaakt door wissel, NS passen veiligheidsregels aan

UTRECHT, 1 JUNI. De Nederlandse Spoorwegen erkennen dat het onverantwoord is om met de huidige veiligheidsmaatregelen voor baanwerkers verder te werken.

Dit bleek gisteravond uit een gezamenlijke verklaring van de NS en de bonden. De NS-directie en de vakorganisaties kwamen voor spoedoverleg bijeen naar aanleiding van een treinongeluk gisteren bij Mook, waarbij drie baanwerkers om het leven kwamen.

De drie baanwerkers van de NS waren in een ploeg van zeven mensen bezig met onderhoudswerkzaamheden aan een wissel, toen de stoptrein Arnhem-Roermond op hen inreed. De baanwerkers hadden een tijdelijke beveiliging aangebracht, waarmee de wissel automatisch in de veilige stand wordt gehouden. De NS erkennen dat daarmee iets verkeerd moet zijn gegaan, maar onderstrepen dat de precieze oorzaak nog onbekend is.

De NS en de bonden hebben afspraken gemaakt die op zowel korte als lange termijn de veiligheid moeten vergroten. De NS stelt onderhoudmedewerkers de komende dagen in de gelegenheid om, voor zover zij daar behoefte aan hebben, met elkaar te praten over gevaren van hun werk. Het verhelpen van storingen - 20 procent van de onderhoudswerkzaamheden - zal in de tussentijd gewoon doorgaan, maar andere onderhoudswerkzaamheden komen op een laag pitje te staan. Nieuwbouw, zoals de uitbreiding van sporen, gaat ook gewoon door.

Een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van de bonden, de ondernemingsraad en de zelfstandige bedrijfsonderdelen van NS, Infra Services en Railned, zal op korte termijn met nieuwe veiligheidsvoorstellen komen. NS Infra Services, de onderhoudsafdeling van de NS, begint binnen een week met een studie naar de structurele randvoorwaarden voor die voorstellen.

De FNV wil dat vaker besloten wordt de treinenloop stil te leggen als aan een baanvak wordt gewerkt. Daarbij is het volgens FNV-bestuurder W. Korteweg “niet onbespreekbaar om in bepaalde situaties meer in de nacht te werken”.

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer heeft minister Jorritsma (verkeer) gisteren schriftelijk vragen gesteld over het ongeval in Mook.