Museum koopt manuscripten Lucebert

HAARLEM, 1 JUNI. Een verzameling originele handschriften en tekeningen van de vorig jaar overleden kunstenaar Lucebert heeft woensdagavond bij een veiling in Haarlem 42.000 gulden opgebracht.

De collectie is aangekocht door het Letterkundig Museum in Den Haag. De geveilde verzameling bestond uit bijna tweehonderd geschriften, waaronder gedichten, essays, brieven, schetsen en tekeningen van Lucebert. Driekwart van het materiaal is nooit gepubliceerd geweest. De manuscripten zijn hoogstwaarschijnlijk tussen 1948 en 1952 gemaakt. In 1952 verscheen Luceberts eerste gedichtenbundel: Apocrief. Lucebert, pseudoniem van L.J. Swaanswijk, was behalve dichter ook schilder, tekenaar en lithograaf. Hij was lid van de Cobra-groep en actief binnen de zogenoemde Vijftigers, een groep experimentele dichters. Voor het historisch materiaal van Lucebert bestond weinig belangstelling. Alleen het Letterkundig Museum bracht een bod uit.