Laatste hemd

Bij 'Statistiek volgens een Engelse dominee' horen enkele aanvullingen:

a. 'De Amerikaanse psychologen en de vier nachthemden': Tot hun verbazing kozen velen het laatste hemd.

Op mijn beurt ben ik verbaasd: 'De mensen willen opschieten, van het gedoe af, willen zich er niet echt in verdiepen'. Dan neig je tot het laatste hemd, dat men je vóórhoudt.

b. 'De kennis met twee kinderen'. Antwoord: 'Ongeveer 50% kans dat de twee kinderen gelijkslachtig zijn en 50% dat ze ongelijkslachtig zijn. Met andere woorden, na ontmoeting van het eerste kind - een jongetje -, geeft de tweede ontmoeting je 50% kans op wéér-een-jongetje.

c. 'Ziekte 90% betrouwbare meting, 1% zieken'. Het antwoord is wel degelijk: een ietsje méér dan 8%. Gewoon nárékenen, 10000 gevallen, papier, potlood.

d. 'De drie deuren van Marilyn Vos Savant' Als MVS duidelijk onderstreept dat de quizmaker met voorkennis handelt, consequent van de laatste twee deurtjes één leeg deurtje opent, (een loze handeling in het kansspel), wèl dan zal bijna ieder zeggen: 1 op 3 en 2 op 3.

Dat hoge I.Q. van MVS lees ik dan ook niet af van die Drie Deuren; haar 'singuliere gaven' komen vooral tot uiting in de denkbeeldige Vierde Deur, die ze voor zichzelf heeft gemaakt, en welke leidt naar wereldpubliciteit.

    • Rik Lugtmeijer-Terwolde
    • de Vecht