KINETISCHE TIJD

Aan het uiterlijk van horloges is nooit spectaculair veel veranderd. Ze waren rond, werden vierkant, transparant of kregen de vorm van een trapezium en alle kleuren van de regenboog. De geschiedenis van wat de kastjes verborgen - de 'machine-kamers' - wordt echter wel gemarkeerd door kleine revoluties. De jongste in die reeks wordt geclaimd door de Japanse horloge-gigant Seiko en is 'kinetic' gedoopt. Het gaat om een rotor, die zeer gevoelig is voor de zwaartekracht. Bij de kleinste beweging van de arm gaat het mechaniek in de kast razendsnel ronddraaien. Via een stappenversnelling, die wordt bereikt door een aantal radertjes, tolt de rotor naar een ongekend aantal omwentelingen. Dat kan oplopen tot 100.000 toeren, volgens de ontwerpers vijf maal harder dan de snerpendste motoren in de formule-1-racerij.

Uit de omwentelingen wordt energie gewonnen die door een minuscuul generatortje wordt doorgegeven aan het kwartskristal, dat tot dusverre zijn brandstof betrok uit een batterij. Die batterij is dus niet meer nodig, het horloge is in staat de benodigde energie uit armbewegingen van zijn drager te putten. En dat is milieuvriendelijk, meent de fabrikant.

Vraag is natuurlijk op welk moment het uurwerk er mee ophoudt, als de eigenaar het op zijn nachtkastje heeft laten liggen. Dat is te zien door de 'power reserve indicator' in te drukken. De seconde-wijzer geeft dan aan hoe de accu er voor staat. Springt de wijzer in stand A, dan is er nog reserve voor 3 uur tot een etmaal. In stand B kan hij nog zeker een dag vooruit, stand C geeft aan dat de klok nog zeker 2 dagen zal blijven lopen en stand D laat zien dat er nog energie is voor 3 dagen tikken. Dat is overigens een veilige schatting want de praktijk wijst uit dat het horloge dan nog bijna 7 dagen te gaan heeft. Als het horloge teert op een reserve van minder dan 3 uur laat de seconde-wijzer dat zien door slechts eenmaal per 2 seconden te verspringen.

Seiko heeft de vondst meteen toegepast in 18 heren- en 8 dameshorloges, die deze zomer op de markt komen voor een prijs vanaf 299 gulden.

    • Bram Pols