Kinderagenda

Natuurtekeningen

Honderd tekeningen over de natuur van kinderen uit verschillende landen zijn vanaf morgen te zien in het Museum voor Wildbeheer/Het Nederlands Jachtmuseum in kasteel Doorwerth. Er zijn tekeningen van kinderen uit Hongarije, Polen, Portugal, Slowakije, Tsjechië, Zwitserland en Nederland. Tegelijkertijd zijn in musea in al die landen vergelijkbare tentoonstellingen te zien. T/m 30 september in kasteel Doorwerth, Fonteinallee 2, Doorwerth. Open: di-vr 10-17u, za, zo 13-17u.

Wihelmina's Zomers

De dansers en muzikanten van de Ndere Youth Troup uit Oeganda zijn trouwens op 7 juni ook in Rotterdam te zien op het zomerfestival voor kinderen Wilhelmina's Zomers. Op de Wilhelminakade op de Kop van Zuid bij Hotel New York zijn elke woensdag speciale voorstellingen voor kinderen. De toegang is gratis en de voorstellingen beginnen om 15u. Inl 010-4044138.

Luilak

Zaterdag is het Luilak. Volgens oud gebruik staan de kinderen op de zaterdag voor Pinksteren zo vroeg als ze kunnen op om buiten zoveel mogelijk lawaai te gaan maken. Vooral in Noord-Holland wordt het gevierd, maar er zijn ook wel andere plaatsen in Nederland waar wordt geluilakt. In groepjes trekken de kinderen door de straten met ratels, bellen, trommels en toeters. En ze zingen van 'Luilak, beddezak/staat om negen uren op/negen uren, half tien/kan de luilak nog niet zien'. Wat ook goed werkt is een stel blikjes aan een touw achter je fiets.

Het vroege lawaaimaken is een overblijfsel van een oud ritueel om de winterdemon te verjagen en iedereen uit zijn 'winterslaap' te wekken. In vroeger tijden werd het kind dat zich het laatste bij zijn vriendjes aansloot, de luilak dus, versierd en op een wagentje rondgereden. De bakker bakte bovendien speciale luilakbollen die met stroop werden gegeten. Eigenlijk zou je je bakker moeten vragen dat weer eens te doen.

Drakebootrace

Duizend roeiers doen er mee aan de Drakebootrace die op zaterdag 3 juni wordt gehouden op de rivier de Rotte bij Rotterdam. Drakeboten zijn lange kano's met 20 roeiers, een stuurman en een trommelaar die het ritme voor de roeiers aangeeft. Er zijn 48 teams die meedoen. Voor kinderen is er bovendien een groot luchtkussen in de vorm van een draak neergezet. Om de races te bekijken moet je naar de Bergse Rechter Rottekade. De dag begint om 9u30 en duurt tot 19u.

Clownsfestival

Zaterdag 3 en zondag 4 juni wordt Kijkduin omgetoverd in een pipostad. Op de boulevard, in het winkelcentrum en op het Deltaplein kom je overal clowns tegen. Ze zijn er in alle soorten en maten. Van acrobaten-clowns en goochelclowns tot padvinder-clowns en mime-clowns. Mannetje Mondriaan staat stil als een standbeeld, clown Ramonie laat zijn ganzen kunstjes doen en Jumping Eddie jongleert terwijl hij op een fietsje met één wiel zit.

Natuurlijk zijn ook bekende clowns van televisie van de partij, zoals Peppi & Kokki die op zaterdag om 14u en om 16 u een voorstelling geven in de muziektent op het Deltaplein. Op zondag, ook om 14u en 16u, kun je op dezelfde plek Appie en Flappie zien. Tussendoor, om 15u, is er een voorstelling van Toon Maas met zijn hutkoffer vol verrassingen. Een clownsorkest maakt vrolijke muziek en als je in de stemming bent kun je jezelf ook tot clown laten schminken. Het clownsfestival in Kijkduin wordt zaterdag 3 en zondag 4 juni van 13-17u gehouden. Voor informatie: 06-3403551 (50 cent per minuut).

Oude spelen

Bikkelen, hoepelen en steltlopen, wie het kan mag op 2de Pinksterdag meedoen in Naarden-Vesting. En wie het niet kan, kan het komen leren. Het Nederlands Vestingmuseum in dat stadje haalt allemaal van dit soort spelletjes uit de oudedoos. Kinderen kunnen zich zo een beetje voorstellen hoe de kinderen van vroeger zich vermaakten. Om in de stemming te komen treedt ook de schuttersploeg van het museum aan. Het is een historische groep soldaten die onder leiding van een commandant een paar keer een kanon uit de vorige eeuw laat knallen. Voor iedereen is er een schuttersmaaltijd van mik met spek en je kunt ook ouderwets snoepgoed kopen. Het vestingmuseum is gevestigd aan de Westwalstraat 6 in Naarden-Vesting. Op 5 juni is het museum open van 12-17u. Bij de kassa kun je een spelkaart krijgen voor de historische spelletjes. De schutter marcheren aan van 14-16u. Voor informatie: 02159-45459.

Wereldfestival

'Kinderen hebben de hele wereld' is het motto van het achtste Wereld Kinderfestival, dat in juni wordt gehouden in Amsterdam, Utrecht en Leeuwarden.Vanaf 8 juni zijn er muziek-, dans- en theatervoorstellingen door groepen die uit alle landen van de wereld komen. Je hoort muziek uit Zuidafrika, Oezbekistan, Senegal, Oeganda en Canada, om maar eens een paar voorbeelden te noemen. Er komen dansgroepen uit Mexico, India en Togo en er zullen theatergroepen zijn uit Catalonië, Afrika en trouwens ook gewioon uit Nederland.

Aan veel dingen kun je ook zelf meedoen. Van de Ndere Youth Troup uit Oeganda en van de kinder-dansers The Little Mahlathinis uit Zuid-Afrika kun je bijvoorbeeld leren dansen. Er is vaak eten te proeven uit al die landen en je kunt de spelletjes leren spelen die kinderen in andere landen spelen. De buitenoptredens van het Wereld Kinderfestival zijn In Amsterdam in het Vondelpark, In Utrecht op het Neude en in Leeuwarden in de Prinsentuin. Maar er zijn ook voorstellingen in verschillende theaters. Op 8 juni begint het festival in Utrecht in het intercultureel centrum Rasa (Pauwstraat 13 A) met een voorstelling van de muziek- en dansgroep La Saaba uit Burkina Faso. De voorstelling begint om 19u30. Toegang: kinderen ƒ 6, volwassenen ƒ 12,50, CJP/Pas 65 ƒ 10. Een festivalkrant met informatie over alle voorstellingen kun je aanvragen op nummer 030-720573.

Wolven

Het Aardhuis in Hoog Soeren (bij Apeldoorn) is het voormalig jachtchâlet van koning Willem III. Onder de titel 'Wolf, vriend of vijand?' is daar een tentoonstelling te zien over wolven. Over hoe ze leven in een een roedel en over hoe ze vaak hetzelfde eten als mensen. Ook kun je aan allerlei plaatjes en voorwerpen zien hoe mensen vroeger veel banger waren voor wolven dan tegenwoordig. In de buurt van het Aardhuis is trouwens ook een speurtocht voor kinderen uitgezet. Het Aardhuis, Oude Amersfoortseweg, Hoog Soeren. Open: di t/m zo van 10-17u. Toegang: kinderen 6 tot 15 jaar ƒ 3,50, volwassenen ƒ 4,50.

Voor informatie: 05796-1337.

    • Bas van Lier