Justitie hekelt advocaten drugszaak

ROTTERDAM, 1 JUNI. De houding van advocaten in de rechtszaak tegen drugsbaron J. L. - de omvangrijkste verdovende middelenzaak uit de geschiedenis van de Rotterdamse rechtbank - is volstrekt ontoelaatbaar. Dat zei officier van justitie mr. R. de Groot gisteren tijdens zijn slotwoord in het megaproces.

“Advocaten maken het strafproces vrijwel onmogelijk door vertragingstactieken. Zij verwijten het openbaar ministerie onethisch handelen en vergelijken Nederland met een politiestaat. Het niveau van de advocatuur in Rotterdam zou een stuk beter worden als zij dezelfde manier van werken zou hebben als het openbaar ministerie”, aldus De Groot.

De zaak L. wordt sinds februari dit jaar gekenmerkt door een felle strijd tussen De Groot en raadslieden over de rechtmatigheid van het verkregen bewijs. Het waarheidsgehalte van het bewijs zelf komt in de pleidooien van de advocaten nauwelijks aan bod.

Dat deze methode succes heeft, blijkt uit de onlangs stukgelopen Ramolazaak. Op 9 mei kwamen in Rotterdam veertien leden van een wijdvertakte Marokkaanse drugsbende op vrije voeten doordat advocaten de rechtmatigheid van het bewijs aanvochten.

De raadslieden eisten dat de rol van een informant van de Criminele Inlichtingendienst (CID) in die zaak zou worden toegelicht. Het openbaar ministerie weigerde dit uit vrees dat de identiteit van de informant bekend zou worden. De Groot trad in deze zaak op als getuige namens de informant.

De rechtbank oordeelde dat op die manier geen goede controle op het verkregen bewijs van de informant bestond. Het OM werd in deze zaak niet-ontvankelijk verklaard.

De Groot hekelde met name de beide advocaten Tj. van der Spoel en G. Szegedi van hoofdverdachte L., die het bestaan van een geheime “frontstore”, een vooruitgeschoven Nederlandse politiepost, in Nigeria suggereerden. Hiermee zou Justitie de bende van L. tot drugshandel hebben verleid. “Absolute onzin, waarvoor de beide heren geen enkel bewijs aandragen”, aldus De Groot.

De rechtbank doet op 15 juni uitspraak. (ANP)