ING-winst stijgt met 10 procent

ROTTERDAM, 1 JUNI. ING heeft dankzij haar verzekeringsactiviteiten in het eerste kwartaal van 1995 een fors hogere winst laten zien dan in de vergelijkbare periode een jaar geleden. De netto winst van de bankverzekeraar steeg met 10,6 procent tot 520 miljoen gulden.

De bancaire activiteiten van ING (ING Bank en Postbank) bevinden zich in de verdrukking. Het resultaat bleef met 255 miljoen gulden achter bij de 268 miljoen in het eerste kwartaal van 1994, dat is een daling van bijna 5 procent. ING schrijft deze teruggang toe aan “de ongunstige ontwikkeling op de internationale financiële markten. Lagere valuta-koersen, onverwachte rentebewegingen en een minder gunstig beursklimaat hadden een drukkend effect op het niveau van de baten”, aldus de bank in een persbericht.

ING heeft vooral minder verdiend aan het rentespel dat banken plegen tespelen. Het renteresultaat daalde in de eerste drie maanden van 1995 met 5,6 procent naar 1,5 miljard gulden. Volgens ING is dat voornamelijk het gevolg van verkrappende rentemarges in het buitenlandse bedrijf.

Ook de verdiensten aan provisies liepen terug. ING liet in het eerste kwartaal een 2,6 procent lager provisie-resultaat zien van 332 miljoen, voornamelijk het gevolg van lagere inkomsten uit het effectenbedrijf.

Op de financiële markten verkeert ING ook nog steeds in de problemen. De post die resultaten meet uit de handel voor eigen rekening blijft enorm fluctueren. Het opgelopen grote verlies eind vorig jaar als gevolg van de crisis in Mexico (- 370 miljoen in het vierde kwartaal van 1994) is weer teruggebracht tot een verlies van 42 miljoen in het eerste kwartaal van dit jaar. De problemen in het vierde kwartaal vorig jaar waren destijds een herhaling van het eerste kwartaal toen ook al een fors verlies moest worden gerapporteerd, 234 miljoen. Dat was het gevolg van de plotselinge renteverhoging in de Verenigde Staten die een vernietigende uitwerking had op schuldpapieren van Latijns Amerikaanse landen -effecten waar ING veel in handelt.

De overname van het Britse Barings Bank telt vanaf 6 maart mee in de boeken van ING. Het resultaat van die nieuwe loot is nog “vrijwel nihil”.

Veel beter verliep het eerste kwartaal voor de verzekeringsactiviteiten van ING(voornamelijk Nationale Nederlanden). De resultaten van die sector stegen met 36,2 procent tot 482 miljoen gulden.

ING meldt dat het schadebedrijf uit de rode cijfers is gekomen. De eerste drie maanden van 1994 stond die activiteit nog op een verlies van 11 miljoen gulden. Inmiddels is dat een winst van 64 miljoen gulden geworden. Dat is “mede het gevolg van het feit dat de portefeuille niet is getroffen door grote natuurrampen”, aldus ING. Ook autoverzekeringen leveren voor ING weer winst op, met uitzondering van autoverzekeringen in Nederland.

De verbetering van het verzekeringsresultaat is vooral te danken aan de levensverzekeringen. Daaraan werd in het eerste kwartaal van 1995 245 miljoen gulden verdiend, 26,3 procent meer dan de 194 miljoen een jaar eerder.