Hotsen en knotsen van De Graafschap lust voor het oog

DOETINCHEM, 1 JUNI. Driekwart van de 5.050 toeschouwers heeft de tongval van de band Normaal, aan tweederde van de onooglijke tribunes is sinds de opening, eenenveertig jaar geleden, nauwelijks iets gedaan. Uit de luidsprekers schetteren tijdens de warming-up enkele liederen die alleen opa's en oma's zich nog herinneren. In een stadion als De Vijverberg, aan de spoorlijn en de Kolk (de grote plas) in Doetinchem, past geen hoogdravend voetbal. In zo'n entourage horen de artiesten de mouwen op te stropen, zoals De Graafschap dat gisteravond deed in de thriller tegen MVV voor de nacompetitie. Het werd 6-3 voor het Gelderse elftal. En de wedstrijd was oerend hard.

Eerste-divisieclub De Graafschap en MVV, voorlaatste in de PTT-Telecompetitie, zijn net als zes andere verenigingen veroordeeld tot een slopende barrage, die in twee poules van vier wordt afgewerkt. Beide nummers één spelen volgend seizoen in de hoogste afdeling. Het is net een loterie, kon je gisteren op De Vijverberg horen. Het is onvoorspelbaar, wie er als winnaars uitrollen. Hoe De Graafschap-MVV zou aflopen was ook lang onzeker, hoewel de gretige thuisploeg stormachtig begon. De Maastrichtse brigade leek in die fase ingedut. De afweer was zo lek als een zeef. “Voordat MVV meedeed stond het al met 2-0 achter”, merkte de Limburgse trainer Jan Reker na afloop op. Tot zijn droefenis zag hij hoe De Graafschap binnen een kwartier keihard toesloeg door Jan Oosterhuis en René van de Brink.

Reker was “heel gelukkig” met de veerkracht die zijn sterrenteam daarna kon opbrengen. MVV kreeg steeds meer greep op De Graafschap. Uitblinker Roberto Lanckohr wierp zich op als de tijdelijke Maastrichtse redder. Eerst profiteerde hij van een enorm misverstand in de afweer van De Graafschap. Oosterhuis en Erik Redeker raakten elkaar - ze moesten even met bebloede koppen van het veld - waarna de geschrokken doelman Ron Olyslager de bal slecht wegwerkte. Aan Lanckohrs tweede treffer ging een prachtige voorzet van Richard Roelofsen vooraf.

Aangemoedigd door de ouwe, gedreven trainer Frans Körver probeerde De Graafschap zijn inzinking te boven te komen. De overijverige ploeg stapelde daarbij de ene fout op de andere, maar het hotsen en knotsen had desondanks succes. In de blessuretijd bereikte Van de Brink Lowie van Schijndel, die inknalde. De Graafschap bevestigde daarmee zijn reputatie: een kans is dikwijls een doelpunt. Vastberaden stapten de Doetinchemmers na de pauze het veld op. Gesteund door het fanatieke publiek (“tien, tien”) hadden ze zich voorgenomen de Maastrichtenaren snel even de oren te wassen. Hoogmoed kwam voor de val: na een voorzet van Jeffrey van As liet de afweer van De Graafschap zich compleet verrassen door een leep overstapje van de sterke, beweeglijke Twan Scheepers. Roelofsen kon de bal zo intikken: 3-3.

Het foutenfestival op De Vijverberg kreeg een vervolg dat een lust was voor het oog. Aan beide kanten knoeiden de spelers nu en dan, maar verzorgden ze ook hoogstandjes. Het was reclame voor het voetbal, het publiek was winnaar. De na rust ingevallen Roger Reijners van het toen steeds beter draaiende MVV zal de eenendertigste mei nimmer vergeten. Hij pakte drie minuten na zijn entree een opponent te hard aan (en kreeg een gele kaart), waarna hij halverwege de tweede helft opnieuw in de fout ging. Bij die aanslag op de benen van Victoria kon de veel bekritiseerde scheidsrechter Uilenberg niet anders dan de MVV'er van het veld sturen.

Met tien tegen elf was MVV machteloos. Prompt na Reijners aftocht lag de bal al in het Maastrichtse hok door toedoen van Reinder Hendriks. Van de Brink zorgde op fraaie wijze voor 5-3 en Edwin Godee stal de show met een wonderschoon stiftballetje, waarmee hij de korfbalstand op 6-3 bepaalde. MVV was zichtbaar geïrriteerd door het pak slaag. Enkele Limburgse spelers reageerden zich tegen het einde af op de Doetinchemmers, die hun antwoord klaar hadden. Uilenberg reikte in totaal acht keer geel uit. Coach Körver van De Graafschap besefte dat hij in de vijf resterende duels van de nacompetitie “door schorsingen best eens mensen tekort kan komen”. Zijn collega Reker sloot zich bij die woorden aan. De oefenmeester van MVV was na afloop somber, maar hij zag nog lichtpunten. “Je moet acht punten halen om eerste in de poule te worden”, rekende hij voor. “We mogen er dus nog twee verliezen. Maar niet aan De Graafschap.”

De Maastrichtse spelers hadden zich intussen verzameld bij hun Belgische bus, aan de ingang van de knusse Vijverberg. Enige passerende jeugdige Doetinchemse fans riepen hun bijtende teksten toe. Zo van: “Dat wordt voor jullie de eerste divisie mannen, volgend seizoen.” En met de tongval van de band Normaal: “En wi? Wi gaan naar de hoogste afdeling. Oerend hard.”