Geen nieuwe machine Berghuizer

De Berghuizer Papierfabriek krijgt geen nieuwe papiermachine. Bestuursvoorzitter J. Härmäal van Enso Gutzeit, de Finse moedermaatschappij van de Wapenveldse fabriek, maakte gistermiddag een eind aan al maanden circulerende geruchten.

Het papierconcern (1994: 6,5 miljard gulden omzet) kiest de Noordfinse plaats Uolo als lokatie voor de nieuwe machine, die een investering van 1 miljard gulden vergt. Härmäal beklemtoonde dat bedrijfseconomische argumenten de doorslag hebben gegeven om de machine in Finland te laten bouwen. Directeur H. L. van Eeghen van de verliesgevende Berghuizer Papierfabriek regeerde nuchter op de boodschap: “Het is nu eenmaal zo. Bovendien hebben we momenteel onze handen vol aan de herstructurering.”

Begin januari deelde Van Eeghen mee dat 85 van de 625 werknemers van de Wapenveldse fabriek hun baan zullen verliezen. Na rode cijfers in 1993, 1994 en waarschijnlijk ook in het lopende boekjaar moest volgens hem het roer radicaal om. De organisatiestructuur wordt platter gemaakt en de doelmatigheid opgevoerd. “De vooruitzichten zijn al veel beter”, merkte Van Eeghen optimistisch op. “De markt voor ongestreken papier, soorten voor kopieer- en printergebruik, trekt nog steeds aan.” Ook ontwikkelt de Berghuizer Papierfabriek plannen voor nieuwe papiersoorten die met gebruik van het aanwezige machinepark realiseerbaar zijn.

Vorig jaar zomer deed Enso Gutzeit een overnamebod op de Wapenveldse fabriek. Het Finse concern, dat al sinds 1989 een meerderheidsbelang van 57,8 procent hield, verwierf de resterende aandelen en haalde de Berghuizer Papierfabriek van de Amsterdamse beurs.