EU: meepraten in conflict van VS en Japan

GENEVE, 1 JUNI. De Europese Unie wil actief deelnemen aan de gesprekken tussen de Verenigde Staten en Japan over het hoog opgelopen handelsconflict tussen beide partijen over auto's en auto-onderdelen. De EU heeft haar wens tijdens een zitting van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) naar voren gebracht.

Tegelijkertijd heeft de Unie woensdag per brief een officieel verzoek ingediend bij de Amerikaanse vertegenwoording bij de WTO in Genève. Ook Australië heeft een dergelijk verzoek geformuleerd.

De stap van de EU komt op het moment dat de Verenigde Staten alsnog bereid lijken vóór half juni met Japan gesprekken aan te knopen. Tot nu toe hielden de VS vast aan hervatting van de gesprekken in de tweede helft van juni. De Amerikaanse vertegenwoordiger Andrew Stoler sprak gisteren van “een zeer positieve stap”, omdat de VS en Japan de wil hebben geuit “de consultaties te depolitiseren”. Hij kondigde aan dat zijn land binnenkort een nieuwe datum en plaats voor de consultatie zal voorstellen. De Japanse topfunctionaris Hisashi Hosokawa verklaarde in Genève dat de VS “flexibiliteit” hadden getoond. De Japanse handelsminister Ryutaro Hosokawa, had de Amerikaanse handelsgezant Mickey Kantor dinsdag een brief gestuurd met het verzoek de consultaties voor half juni te houden. Bovendien zouden de besprekingen in Genève, de zetel van de WTO moeten plaatsvinden, omdat dit een “gedepolitiseerde” plaats biedt.

Volgens de regels van de WTO dienen beide partijen vóór half juni - 30 dagen na de aankondiging van sancties - nog eens met elkaar om de tafel te gaan zitten, alvorens de WTO zich over de zaak buigt. Aan deze verplichte gespreksronde wil de Europese Unie nu meedoen. Japan heeft al laten weten geen bezwaar te hebben tegen het meepraten van een derde partij.

Washington eist voor Amerikaanse auto's en auto-onderdelen een ruimere toegang tot de Japanse markt. Tokio weigert hierop in te gaan. De VS hebben inmiddels gedreigd per 28 juni invoerrechten van 100 procent te heffen op luxe Japanse voertuigen.

De Europese Unie heeft de aangekondigde strafmaatregelen van de Amerikanen afgekeurd. Maar de EU heeft wel begrip getoond voor de klacht van de VS en ziet ook graag dat de Japan zijn markt minder afschermt voor buitenlandse produkten. De Unie is echter bang dat als de twee landen onderling tot een overeenkomst komen, alleen de Amerikanen meer toegang tot de Japanse markt krijgen ten koste van de Europeanen. De Europese Unie heeft al aangekondigd een eventueel akkoord aan de WTO voor te leggen. (Reuter, AP, DPA)