Eerste notering Vendex valt in vast gestemde beurs

AMSTERDAM, 1 JUNI. De eerste beurshandel in aandelen van Vendex International (inschrijfprijs 39 gulden) lijkt vandaag in een uitstekend beursklimaat te vallen. Het Damrak borrelde al direct bij opening van de handel over van optimisme en kooplust zodat de AEX-index na de gong ruim vijf punten kon oplopen.

AMSTERDAM Van veel fondsen schoten de koersen bij het begin van de handel omhoog. Vooral in de hoofdfondsen werden flinke winsten geboekt, niet alleen gestimuleerd door het gisteren fors hoger geëindigde Wall Street maar vooral ook door de vrij onverwachte dollarinterventies van een aantal centrale banken die de dollarkoers opkrikten. Steunaankopen onder aanvoering van de Amerikaanse 'Fed', deden de dollar flink opveren. Vanochtend opende de dollar in Amsterdam, na een slotnotering woensdag van 1,5805, op 1,5980 gulden. Omstreeks het middaguur noteerde de dollar 1,6031 gulden.

In aandelen Vendex International werd vanochtend weliswaar niet officieel gehandeld, maar de eerste indicaties in de “grijze handel” wezen in de richting van 40 à 42 gulden. De eerste officiële koers ontstond kort na 12.20 uur, gehandeld werd op 41,50 gulden.

De hausse op het Damrak zorgden voor een fikse stijging van de beursthermometer AEX naar ruim 436. Zeer fors hoger waren Unilever en Koninklijke Olie met koerssprongen van respectievelijk 4 gulden en 3,40 gulden. Ook Heineken, Akzo, Fortis, Polygram en VNU waren grote winnaars. Aegon, vandaag voor het eerst gesplitst in de verhouding 1 op 2,5, ving een koerswinst van 1,10 gulden op 51,60. Even na tien uur stond de AEX-index al 5,34 punten hoger op 436,86, weinig verwijderd van het hoogste punt aller tijden dat op 31 januari 1994 werd bereikt met een eindstand van 438,71. Tegen het middaguur viel de AEX index als gevolg van winstnemingen terug tot 436,21. De stemming onder beleggers bleef evenwel uitstekend. Dat was eveneens het geval op de effectenbeurzen van Londen, Parijs en Frankfurt, die deelden in de euforie.

NEW YORK De Amerikaanse koersen zijn woensdag over een breed front flink gestegen. Na een trage start steeg het Dow Jones-industriële gemiddelde met 86,46 punten naar het nieuwe record van 4.465,14.

Aanvankelijk leek de belangrijkste beursmeter de andere kant op te gaan. Kort na de opening was er zelfs een klein verlies. Toen de technologiefondsen herstel vertoonden, sloeg de stemming om. De neerwaartse bijstelling van het groeicijfer van de Amerikaanse economie over het eerste kwartaal had weinig invloed. Het ministerie van handel maakte bekend dat het bruto binnenlands produkt in de eerste drie maanden niet met 2,8 procent, zoals eerder was berekend, maar met 2,7 procent was toegenomen.

TOKIO Ofschoon bij beleggers weinig enthousiasme werd waargenomen, kon het Nikkei koersgemiddelde van 225 fondsen toch 157,78 punten oplopen tot 15.594,57 als gevolg van arbitrage-aankopen. Deze opleving werd vooral toegeschreven aan het nieuwe koersrecord op Wall Street. De kooplust in Tokio bleef ondanks de koerswinst van de dollar tegenover de yen en de hogere koersen op Wall Street evenwel gering.