Dollar schiet omhoog door ingreep banken

NEW YORK/AMSTERDAM, 1 JUNI. De centrale banken in de Verenigde Staten, Japan en een aantal Europese landen hebben gisteren succes geboekt met een gezamenlijke operatie om de dollar te steunen.

Nadat op grote schaal dollars uit de markt werden genomen schoot de waarde van de Amerikaanse munt gisteren al omhoog van een openingskoers in Amsterdam van 1,5550 gulden naar 1,5805 gulden. Vandaag tegen het middaguur steeg de koers verder naar 1,63 gulden.

De “Fed”, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, kocht herhaaldelijk de eigen valuta in, omdat de economische groei in de Verenigde Staten terugloopt. Volgens herziene cijfers van het ministerie van handel in Washington groeide de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal van dit jaar reëel met 2,7 procent. Dat was eerst 2,8 procent. In de eerste drie maanden van 1994 groeide de economie nog met 5,1 procent en de laatste drie maanden van 1994 was dat 5,2 procent.

Ook De Nederlandsche Bank (DNB) en andere Europese centrale banken, zoals die van Duitsland, België, Italië en Groot-Brittannië, interveniëerden op de valutamarkten. Daarnaast grepen Frankrijk, Japan, Zwitserland en Zweden in. De interventies waren een volslagen verrassing. De valutahandel verliep woensdag aanvankelijk rustig. “Het was net een hinderlaag”, zei een valutahandelaar in New York.

Menigeen ziet de actie van de Fed als een voorzorgsmaatregel. Kennelijk wil de bank voorkomen dat de dollar net als vorige week, toen de Amerikaanse munteenheid na slecht economisch nieuws een stuiver moest prijsgeven, onderuit zou gaan. In New York zakte de dollarkoers na het bekend worden van de groeicijfers aanvankelijk tot op vier pfennig en drie yen boven de naoorlogse dieptepunten.

De centrale banken ruilden dollars voor yens en marken. De banken zelf wilden alleen de interventies bevestigen. Over de details zwegen zij traditiegetrouw in alle talen. Volgens handelaren in New York kocht de “Fed” partijen van 10 miljoen dollar op, wat niet eens zoveel is, maar de bank liet het niet bij één keer. Een woordvoerder van de DNB wilde niet kwijt of de bank in dit opzicht het Amerikaanse voorbeeld volgde. “Het is een proces”, zei hij alleen.

De Amerikaanse minister van financiën Rubin verwees naar de wisselkoersafspraken die de zeven belangrijkste industrielanden (G-7) eind april hebben gemaakt. Hij zei verder dat de VS bereid zijn samen te blijven werken op de valutamarkten, op het gepaste tijdstip daarvoor.

Rubin doelde op een bijeenkomst op 25 april waarbij de G-7 de scherpe koersdaling van de dollar tegenover mark, yen en ook gulden bespraken. Zij waren het er over eens dat de wisselkoersen te ver doorgeslagen waren.

Ook het pond sterling en de Franse franc boekten flinke koerswinsten. De interventies maken een renteverlaging in Duitsland waarschijnlijker. De Bundesbank vergadert vandaag, maar handelaren gokken voor een rentebesluit op 13 juli. (Reuter/DPA/ANP)