Bonden verhevigen de acties in supermarkten

ROTTERDAM, 1 JUNI. De acties in de supermarkten worden harder. Hoewel de stakingen van de afgelopen twee weken voor een nieuwe CAO weinig resultaat hebben afgeworpen, willen de leden van de Dienstenbond FNV en CNV doorgaan met de acties. Dat hebben ruim driehonderd leden van de bonden gisteravond besloten op acht bijeenkomsten in het hele land.

Het conflict in de bedrijfstak draait met name om de toeslagen voor werk in de avond- en weekuren. Op dat punt liepen de CAO-onderhandelingen in het supermarktbedrijf (200.000 werknemers) begin vorige maand vast. De werkgevers willen de toeslagen terugbrengen van vijftig naar twintig procent. De vakbonden eisen, afhankelijk van de uren waarop wordt gewerkt, toeslagen van 30 tot 75 procent.

De bonden willen het verzet tegen de CAO-voorstellen van de werkgevers in een andere vorm gieten. Het streven om door het hele land supermarkten dicht te krijgen, blijkt niet haalbaar. De komende weken zullen de acties daarom worden gericht op de regio's rond Amsterdam en Rotterdam. De bonden zullen in deze regio's iedere dag een aantal stakers uit verschillende filialen verzamelen. Met deze werknemers willen zij vervolgens in andere supermarkten acties gaan voeren. In de supermarktbranche is ongeveer tien procent van het personeel bij een vakbond aangesloten.

In welke vorm de acties zullen plaatsvinden, is nog niet duidelijk. Gisteren hebben de bonden bij een Albert Heijn-filiaal in Zaandam de kassa's geblokkeerd door zoveel boodschappen aan te dragen dat de cassières niet verder konden gaan met aanslaan. “We zouden ook de winkelwagentjes van de ene Albert Heijn naar de andere kunnen gaan brengen”, suggereerde een van de actieleiders gisteren tijdens een bijeenkomst in Rotterdam. De bonden willen geen rechtstreekse blokkades opwerpen, omdat de rechter dergelijke actievormen in het verleden veelal heeft verboden.