Batenburg was door zijn partij op een onverkiesbare achtste plaats gezet. Zijn verkiezing wordt in het AOV gezien als een nederlaag voor fractievoorzitter Nijpels-Hezemans in de Tweede Kamer, die een sterke voorkeur had voor een andere kandidaat.
Alle drie vertegenwoordigers van het AOV in de Provinciale Staten van Noord-Brabant stemden vanmorgen op Batenburg. Batenburg, die zelf ook Statenlid is, koos zichzelf. Ook een representant van de Unie 55+ die met het AOV een lijstverbinding is aangegaan, steunde Batenburg. Hiermee kreeg hij in totaal vier voorkeurstemmen.
Batenburg zei na afloop: “Ik ben bijzonder blij en dankbaar dat Noord-Brabant pal achter me staat en ik vertrouw erop dat ze ook in andere provincies mij hebben gekozen.”
Volgens hem was met de vier voorkeurstemmen in Brabant, waar de thuisbasis van de partij ligt, zijn zetel in de senaat al veiliggesteld. Hij kondigde aan voorlopig ook voorzitter van zijn partij te blijven.
Nijpels zei vanmorgen “de democratische verkiezing van Batenburg” te zullen “respecteren”. Zij ontkende zich als tegenstander van Batenburg te hebben opgesteld. “Ik heb mij helemaal niet met deze zaak bemoeid.” Zij wilde nog niet ingaan op de vraag hoe zij als voorzitter van de Tweede-Kamerfractie denkt met Batenburg samen te werken. “We hebben eerst een paar andere dingen aan ons hoofd die we moeten oplossen.”
Daarmee doelt Nijpels op de vele ruzies die momenteel het AOV beheersen. Voor een deel hebben die te maken met de kandidatuur van Batenburg voor de Eerste Kamer. Een partijcommissie besloot indertijd de 76-jarige Eindhovenaar om gezondheidsredenen te laten zakken naar nummer acht. De kwestie bracht in de AOV-fractie in de Tweede Kamer een scherpe scheiding teweeg. De leden Verkerk en Van Wingerden steunden zijn kandidatuur. Fractievoorzitter Nijpels en nog twee andere leden wensten Batenburg niet in de senaat.