Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beurzen en beleggen

VNU uitschieter op verder lusteloze beurs

AMSTERDAM, 29 MEI. Uitschieter op het koersenbord van de effectenbeurs was vanmorgen VNU, als gevolg van een verwachte boekwinst op de verkoop van een Amerikaanse databank. De koers van VNU steeg negen dubbeltjes op 183,90.

AMSTERDAM Angelsaksische beleggers, doorgaans een grote marktpartij, hielden zich in Amsterdam vanmorgen afzijdig. Zowel in Londen (Bank Holiday) als New York (Memorial Day) liggen de financiële centra stil. Bij lage omzetten en een rustige handel schommelde de graadmeter, de AEX-index, rond het slot van vrijdag en noteerde rondom het middaguur 0,22 punten lager op 426,27.

Ondanks de positieve factor dat de dollarkoers zich licht herstelde, van 1,5519 versus 1,5465 bij het slot op vrijdag. “Nog niet zo slecht”, kenmerkte een handelaar de gang van zaken vanmorgen, verwijzend naar de forse koersdalingen op Wall Street afgelopen vrijdag, waar de Dow Jones-index 43 punten afkalfde.

Naast VNU stond ook KLM in de schijnwerpers, wegens de hernieuwde poging van de directie en de verkeersvliegers om hun conflict op te lossen. Terwijl de meeste internationals daalden, steeg het luchtvaartaandeel een dubbeltje op 49 gulden.

Elders in de markt was Koninklijke Bijenkorf Beheer gevraagd. De koers van het detailhandelsfonds klom 2,20 op 117. Handelaren schreven dat toe aan de grote interesse van institutionele beleggers voor branchegenoot Vendex International, waarvan de aandelen donderdag officieel in de notering komen.

TOKIO De effectenbeurs in Tokyo sloot vandaag lager. De Nikkei-index van 225 aandelen daalde met 120,22 punten ofwel 0,77 procent tot 15.574,03.