Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Verzameling van Noske ter veiling

DEN HAAG, 29 MEI. Het Haagse veilinghuis Van Stockum verkoopt op 14 juni de cultuurhistorische verzameling van Willem Noske, oud-concertmeester van het Residentie-Orkest. De verzameling bestaat uit ruim 11.000 boeken en zo'n 200 prenten vanaf de zeventiende eeuw tot heden. De verwachte opbrengst is een tot anderhalve ton. Noske's unieke muziekarchief met een waarde van vele miljoenen guldens werd in maart veiliggesteld, toen de Stichting Musica Neerlandica het in zijn geheel overnam. De muziekverzameling is voorlopig in het Haags Gemeentemuseum ondergebracht. Noske, die zondag 77 jaar wordt, ziet zich op grond van zijn gezondheid en zijn financiële positie genoodzaakt de verzamelingen af te stoten. De collectie die onder de hamer komt beslaat alle mogelijke terreinen van de Nederlandse cultuurgeschiedenis, van steden tot treinen. (ANP)