Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Verkiezingen

Verlies socialisten Spanje is beperkt

MADRID, 29 MEI. De nederlaag van de sociaal-democratische partij (PSOE) van de Spaanse premier Felipe González in de gisteren gehouden lokale verkiezingen is minder groot dan in de peilingen was voorzien.

De conservatieve Partido Popular (PP) van José María Aznar behaalde met circa 35 procent van de stemmen tegen 31 procent voor de PSOE een overwinning in vrijwel alle grotere steden. In tien van de dertien autonome regio's is de PP de grootste partij. Maar hoewel de PSOE hiermee een ongekend zware nederlaag werd toegebracht, is de achterstand op de PP aanzienlijk minder groot dan bij de Europese verkiezingen van vorig jaar (40 tegen 31 procent). De opkomst was met zeventig procent van de kiezers hoger dan in voorgaande lokale verkiezingen.

De Spaanse premier en partijleider erkende gisternacht na het bekend worden van de uitslag het verlies van zijn partij. “We weten te winnen en we weten te verliezen. We feliciteren de PP met het winnen van de verkiezingen”, aldus González. Hij liet zich gisteren niet uit over een mogelijk terugtreden of het uitschrijven van vervroegde verkiezingen. Hij heeft daarop eerder gezinspeeld; de verkiezingen werden algemeen beschouwd als een referendum voor de regering-González. Peilingen voorspelden een dramatisch verlies, vooral op grond van de recente schandalen binnen de PSOE.

De PSOE slaagde er alleen in de absolute meerderheid in de regio Castilla-La Mancha te behouden, terwijl door middel van een coalitievorming waarschijnlijk ook de regio Extremadura in handen van de sociaal-democraten blijft. Van de grotere steden behield de PSOE alleen in Barcelona haar positie als grootste partij, terwijl in La Coruña een absolute meerderheid werd behouden.

Volgens PP-leider José María Aznar zijn de verkiezingsuitslagen de belangrijkste sinds 1982, toen de PSOE de absolute meerderheid in het parlement won. In zijn toespraak voor een uitgelaten menigte voor de partijzetel in Madrid onthield de oppositieleider zich gisteren vooralsnog van een oproep aan het adres van González om vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Het minderheidskabinet van González wordt gesteund door de Catalaanse nationalistische partij van Jordi Pujol. De laatste herhaalde gisteren dat zijn partij González tot het einde van dit jaar zal steunen. Mogelijk vormen de Catalanen met de PP een meerderheidscoalitie in Barcelona.