Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Stemmen blijft een kunst

Rijden de treinen op tijd, staat de brug open, is er sprake van ziekte, zijn de onderlinge afspraken goed doorgekomen, is het goede potlood gebruikt. Het zijn allemaal elementen die vandaag een rol spelen bij de verkiezing van de 75 leden van de Eerste Kamer. In de twaalf provinciehoofdsteden konden de 756 leden van de Provinciale Staten die op acht maart zelf werden verkozen, hun stem uitbrengen op kandidaat-leden voor de Eerste Kamer. Getrapte verkiezing, heet dat.

Ervan uitgaande dat partijleden hun stem uitbrengen op partijgenoten, zou de samenstelling van de Eerste Kamer in principe direct op de avond van de uitslag van de verkiezing voor de Provinciale Staten bekend moeten zijn. Maar de exacte uitslag blijft toch altijd tot het laatste moment onzeker. Het heeft te maken met lijstverbindingen, restzetels en niet te vergeten het invullen van het juiste, afgesproken hokje. Elke vier jaar blijkt er wel ergens op een provinciehuis wat mis te gaan en blijken de zorgvuldig door de partijen opgestelde rekenmodellen niet te kloppen. Stemmen, het blijft een kunst. (MK)