Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Defensie

Serviërs gijzelen meer blauwhelmen

De Bosnische Serviërs hebben het afgelopen weekeinde hun beleid van intimidatie en geweld jegens de VN-vredesmacht onverminderd voortgezet.

Gisteren namen de Bosnische Serviërs opnieuw blauwhelmen in gijzeling: 33 Britse VN-soldaten werden in Gorazde gevangen genomen. Vijf Britten liepen daarbij verwondingen op. Een dag eerder gijzelden de Serviërs ook acht Canadese blauwhelmen. In totaal hielden ze vanochtend 335 blauwhelmen en 32 VN-waarnemers vast, van wie er zeventien als 'menselijk schild' bij potentiële doelwitten van luchtacties van de NAVO werden gebruikt.

De Serviërs beschoten gisteren ook weer de 'veilige gebieden' Sarajevo, Tuzla en Gorazde met hun artillerie; in Sarajevo gebruikten ze zware wapens uit de VN-depots rond de hoofdstad, die alle door de Serviërs zijn bezet en leeggehaald.

Zaterdag kwam het in Sarajevo tot gevechten tussen de Bosnische Serviërs en Franse VN-soldaten om een observatiepost van de VN op de Vrbanja-brug. De Serviërs verrasten de Fransen door zich te kleden in VN-uniformen, compleet met blauwe helmen, en gebruik te maken van witte VN-wagens. Later heroverden de Fransen de brug in een tegenaanval. Daarbij sneuvelden twee Fransen en vier Serviërs en raakten negen Fransen militairen gewond.

Het was het eerste openlijke treffen tussen de VN-troepen en een van de strijdende partijen in de oorlog in Bosnië.

De Bosnische minister van buitenlandse zaken Irfan Ljubijankic is gisterenochtend gedood toen de Kroatische Serviërs zijn helikopter met een raket neerschoten. Dat gebeurde even over de grens tussen Bosnië en de door de Kroatische Serviërs uitgeroepen 'Servische Republiek Krajina'.