Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Rampen

Sachalin getroffen door aardschok: 'zeker 2.000 doden'

MOSKOU, 29 MEI. Bij een zware aardbeving zijn in de nacht van zaterdag op zondag op het Russische eiland Sachalin, ten noorden van Japan, zeker tweeduizend mensen omgekomen. Gevreesd wordt dat het dodental nog zal oplopen; naar schatting 2.500 mensen worden vermist. Zij liggen waarschijnlijk onder het puin van ingestorte flats in het vrijwel weggevaagde dorp Neftegorsk.

In Neftegorsk, een oliestadje in het uiterste noorden van Sachalin, stortten negentien flats van vijf verdiepingen en hoger en een school in. De aardbeving trof Sachalin om even over één uur 's nachts plaatselijke tijd 9 (zaterdagmiddag drie uur onze tijd). Ze had een kracht van 7,5 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag zestig kilometer van Neftegorsk en zeventig kilometer van de stad Ocha, waar maar weinig schade is aangericht.

In Neftegorsk woonden 3.500 mensen. Van hen zijn er slechts vijfhonderd in geslaagd een veilig heenkomen te zoeken. Driehonderd mensen raakten gewond. Volgens de vice-gouverneur van de regio liggen naar schatting 2.500 inwoners van het dorp onder de puinhopen van de ingestorte flats, waaronder één van zestien verdiepingen.

De reddingswerkzaamheden worden ernstig bemoeilijkt door een dichte mist. Gisteren zijn vanuit Chabarovsk in het Russische Verre Oosten gespecialiseerde reddingsploegen naar Sachalin gestuurd. De Russische vice-premier Soskovets is naar Sachalin vertrokken om de leiding van de reddingswerkzaamheden op zich te nemen. Met hem zijn de Russische ministers van gezondheid, communicatie en openbare werken naar Sachalin gereisd. Een Russische journalist meldde vandaag uit Neftegorsk dat zonder uitzondering alle woningen zijn verwoest. Het Russische ministerie van financiën heeft 30 miljard roebel (zes miljoen dollar) voor de hulpverlening vrijgemaakt.

Volgens sommige meldingen uit het rampgebied zijn bij de aardbeving oliepijpleidingen gebroken, als gevolg waarvan olie is weggelekt. (AFP)