Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

RTL zendt stormloop supporters niet live uit

HILVERSUM, 29 MEI. RTL4 heeft gisteravond de uitzending van een live-programma over voetbalsupporters geblokkeerd nadat een groep van 180 Ajax-fans de studioruimte in Hilversum had bestormd.

In de studio ontstond een vechtpartij met tientallen fans van Feyenoord en FC Utrecht die waren uitgenodigd om in het rechtstreekse programma 'Lief en Leed' over hun clubliefde te praten.

Bij de vechtpartij viel één gewonde en werd voor ongeveer tienduizend gulden schade aangericht. Volgens een RTL4-woordvoerder is de reden voor de komst van de Ajax-fans onduidelijk: “Zij stonden niet op de gastenlijst.”

De programmaleiding van RTL4, bekend om haar voorkeur voor niet-geregisseerde 'reality-tv', zag om veiligheidsredenen af van uitzending van 'Lief en Leed'. In plaats daarvan werden videoclips en een aflevering van Oprah Winfrey getoond. “Zo'n situatie heb je niet in de hand”, aldus een woordvoerder. “Wij wilden niet dat er gewonden vielen voor het oog van de camera. Zo willen we niet werken.”

Wel werd direct een cameraman het dak opgestuurd toen de gevechten zich naar buiten verplaatsten. Maar ook deze beelden werden niet aan het publiek getoond. “Wij vonden de veiligheid van onze werknemers en de aanwezige politie belangrijker dan de uitzending van zo'n gevecht”, aldus de zegsman.

Volgens de beveiligingsdienst probeerden de Ajax-supporters dwars door de deuren, glazen wanden van de kantine en de hal van het RTL-gebouw door te dringen tot aan de studio. De politie ontkent een bericht dat daarbij zou zijn geschoten. De supporters in de studio en hun wachtende maten in de hal gingen de indringers achterna, waarna buiten het gebouw een vechtpartij volgde.

Zowel in het RTL-gebouw als buiten het pand zijn vernielingen aangericht. Ruiten sneuvelden en meubilair werd beschadigd. Enkele auto's op het parkeerterrein werden vernield. Een RTL-woordvoerder schat de schade op ruim tienduizend gulden. Groepjes supporters richtten later ook in de woonwijk bij het RTL-terrein vernielingen aan en molesteerden enkele mensen.

De politie van Hilversum zette in totaal honderd man, van wie 25 ME'ers, in om de supporters uit elkaar te halen. Aanhoudingen zijn niet verricht. De politie verwacht de komende dagen nog wel enkele supporters te kunnen aanhouden aan de hand van video-opnamen en getuigenverklaringen.