Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Eten en Drinken

REUZENGARNALEN MET CITROEN-ROOMSAUS

Voor dit recept hebt u grote rauwe garnalen nodig; met of zonder schaal. De grote zwarte tijgergarnaal, die bij een goed geselecteerde viswinkel verkrijgbaar is, is ideaal voor dit recept. Zwarte tijgergarnalen zijn de meest verkochte garnaalsoort ter wereld. Deze garnalen worden aangetroffen langs de kust vanaf de zuidelijke punt van Afrika, het oosteen van Afrika tot bijna aan de Japanse Zee. Circa 80 procent van de tijgergarnalen op de wereldmarkt is gekweekt! Ze zijn makkelijk te kweken omdat ze zich weten aan te passen aan zeer uiteenlopende omstandigheden. In een tijd van visquota's en vis-oorlogen is dat een zeer geruststellende gedachte. De meeste tijgergarnalen zijn, behalve het puntje van de staart, al gepeld, maar als u ze toch met de schaal en kop krijgt, kunt u die gebruiken om er een heerlijke bouillon van te trekken. Doe in dat geval de koppen en schalen, wat verse kruiden, een kleine ui, een laurierblad en wat wortel en bleekselderij in een pan. Giet er zoveel water over dat alles net bedekt is en breng tegen de kook aan. Laat dan 10 minuten trekken, giet af en gebruik het voor een saus of soep.

Voor 3 tot 4 personen:

400 gram rauwe reuzengarnalen(gepeld gewicht)

1 citroen

5 deciliter visbouillon tot circa 4 eetlepels ingekookt

2 deciliter slagroom

zout en versgemalen peper

gekookte tagliatelle, gewone of spinazie-, of een mengsel van beide

fijngehakte verse koriander of dille, ter garnering

Verwijder zonodig de darmkanalen van de garnalen, spoel onder de koude kraan en dep droog. Rasp de citroen fijn en pers er het sap uit. Zet allebei weg. Doe de ingekookte visbouillon in een koekepan en breng aan de kook. Voeg de slagroom toe, breng weer aan de kook en laat circa 5 minuten inkoken tot een dikke saus. Schep er de garnalen, de geraspte citroenschil en wat zout en peper door. Laat 3 tot 5 minuten sudderen tot de garnalen gaar zijn. Schep er 1 eetlepel van het citroensap door. Schik wat pasta op elk bord, schep er de garnalen met saus over en garneer met de verse koriander of dille.