Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Politie treedt op tegen motorrijders op dijken

ELST, 29 MEI. De politie in de Over-Betuwe is gisteren opgetreden tegen grote groepen motorrijders die met mooi weer in het weekeinde over de dijken langs Waal en Rijn toeren. Vooral fietsers, die ook tochtjes maken, hebben veel last van de motorrijders. Zo schatte een motorrijder die op de Waaldijk bij Bemmel een groep fietsers wilde inhalen, de snelheid van een tegemoetkomende auto verkeerd in. Hij kwam ten val en gleed met motor en al tegen een fietser op. Beiden raakten licht gewond.

Op de doorgaande wegen in het rivierenlandschap werden 108 motorrijders betrapt op te hard rijden. De hoogst gemeten snelheid was 120 km. Zeventien snelheidsovertreders werden aan de kant gezet en kregen een bekeuring. Bij Huissen en Zetten waren door de politie controlepunten ingericht waar motoren aan een technische inspectie konden worden onderworpen. Vijftien motorrijders kregen daar een proces-verbaal.

Tijdens de actie betrapte de politie ook opvallend veel motorrijders die niet de vereiste helm droegen. Volgens een woordvoerder van de politie hadden die mensen wel iets op hun hoofd, maar “dat was meer voor de sier dan voor de veiligheid”. “Wat te denken van een bewerkte legerhelm?” Ook deze rijders werden geverbaliseerd en “gesommeerd zo snel mogelijk een einde te maken aan hun overtreding”, aldus de woordvoerder. Veel motoren bleken ook te kleine en dus onwettige kentekenplaten te hebben. De informatie op deze kentekens is volgens de politie niet goed leesbaar.

Bij de controle waren in totaal 25 politiemensen betrokken.