Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Petitie van 85 intellectuelen Iran

TEHERAN, 29 MEI. Tientallen Iraanse intellectuelen en politici hebben in een petitie aan de regering in Teheran gevraagd om grotere politieke vrijheid. Tegelijk drongen ze er bij de bevolking op aan hun onverschilligheid te laten varen en zich actiever met de politiek te bemoeien. De petitie is het werk van de Iraanse Vrijheidsbeweging, een nationalistische partij die als enige oppositiegroep door het islamitische regime wordt getolereerd, al wordt zij op gezette tijden lastiggevallen en gehinderd. De partij heeft al eerder dergelijke petities georganiseerd. Afgelopen oktober eisten 134 intellectuelen opheffing van de censuur. Onder de 85 ondertekenaars van de jongste petitie zijn schrijvers, uitgevers, ex-ministers en zakenlieden. De Iraanse massa-pers en de staatsradio en -televisie hebben van de petitie geen melding gemaakt.

“Iran bevindt zich op dit moment in zijn meest kritieke economische, culturele en politieke fase”, aldus de tekst van de petitie. “Belangrijke delen van de bevolking worden geconfronteerd met zwarte armoede (..) Veel producenten staan op de rand van het failliet (..) Niemand investeert wegens het gebrek aan stabiliteit en veiligheid (..) Corruptie in de overheid groeit met de dag.” Volgens de petitie is de huidige crisis “boven alles” veroorzaakt door de autoritaire gezagsstructuur. Een van de leiders van de Vrijheidsbeweging, oud-minister Ibrahim Yazdi, wees erop dat de pers niet vrij is en dat politieke bewegingen in principe niet toegestaan zijn. (Reuter, AP, AFP)