Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkeer en infrastructuur

Overheid dicht 'gat' boven paleis

Halverwege de jaren zestig was een telelens en veel geduld nog voldoende om de kroonprinses en haar amant te betrappen in de bossen rond kasteel Drakensteyn. Een generatie later nemen paparazzi een helikopter en hangen ze brutaalweg boven de spot. “Kroonprins heeft riant zonneterras”, kopte de Haagsche Courant begin april boven een luchtfoto. Op de eerste luchtfoto's waren nog geen personen te zien, maar dat is slechts een kwestie van tijd. Een mooi shot uit de lucht van de kroonprins met zijn vriendin: de yellow papers roken al de foto van het jaar.

De opwinding bij de paparazzi liep gelijk op met de opwinding bij de Rijksvoorlichtingsdienst. Hoe kon zo'n foto worden voorkomen? Boven de andere paleizen - Soestdijk, Drakensteyn en Huis ten Bosch - gold al sinds begin jaren tachtig een vliegverbod om ongewenste indringers te weren. Waarom niet voor paleis Noordeinde? Daar was geen reden voor: de koningin zit in haar werkpaleis nu eenmaal nooit in de tuin, zo luidt de gebrekkige verklaring.

Voor Willem-Alexander lag dat anders. Voor hij zijn intrek nam in de woning naast het paleis, werd op het dak kunstig en voor de directe omgeving onzichtbaar een terras aangelegd. Het 'gat in de lucht' was dan ook een directe bedreiging van zijn privacy. Snelle actie was geboden. Ongeveer drie weken nadat de Rijksvoorlichtingsdienst alarm sloeg, regelde het ministerie van verkeer en waterstaat de benodigde aanpassing van de regels. Vorige week publiceerde de Staatscourant de aanpassing van de Wet op het luchtverkeer, waarmee ook de burgerluchtvaart boven paleis Noordeinde en Noordeinde 66 streng wordt beperkt. Tot een hoogte van 600 meter is het nu voor paparazzi verboden om in een cirkelvormig gebied met een straal van 600 meter rond de koninklijke panden te vliegen. Daar kan geen enkele telelens tegenop. (KvdM)