Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wielrennen

Nelissen: prof in buitenland

Hoewel hij pas 24 jaar is, heeft de amateur Danny Nelissen al een bewogen wielercarrière achter de rug. De Limburger, gisteren overtuigend winnaar van Olympia's Ronde, werd op zijn negentiende prof. In 1992 leek hij door te breken, maar de twee seizoenen daarna voldeed hij niet aan de hoog gespannen verwachtingen. Vorig jaar kwam hij in het nieuws wegens vermeende hartproblemen. Enkele artsen raadden hem aan te stoppen. Nelissen moest zijn proflicentie inleveren. Nadat twee cardiologen uit Maastricht oordeelden dat hij kerngezond was, wilde hij weer fietsen. Maar de ploegleiding van TVM (Priem) wenste hem niet terug. Nelissen werd amateur, bij de formatie Dextro. Nu wil hij weer beroepsrenner worden.

Zal het gemakkelijk zijn weer onderdak te vinden?

Nee, in Nederland is het zelfs uitgesloten. Post heeft geen ploeg, Raas raakt zijn sponsor kwijt en tussen Priem en mij komt het nooit meer goed. Mijn adviseur Krikke richt zich op het buitenland, Spanje of Italië.

Hoe kijk je terug op de vier jaar dat je prof was?

Ik heb er niet uitgehaald wat er in zat. Maar dat lag niet aan mij. In 1992 beleefde ik in dienst van PDM een goed jaar. In de Baskische klimwedstrijd Subida a Urkiola werd ik derde achter Chioccioli en Oegroemov. Ik eindigde vóór Fignon. Bovendien won ik de Grote Prijs Walonië, ook een lastige rit. Dat jaar reed ik zestig wedstrijden. Ik kwam aan voldoende rust toe en had ik tijd om te trainen en me goed op belangrijke koersen voor te bereiden. In 1993 moest ik bij TVM aan 135 wedstrijden meedoen. Ik pleegde roofbouw op mijn lichaam. Dat zal me niet meer overkomen als ik een nieuw contract krijg.

In Olympia's Ronde was je, vooral in de Limburgse heuvels, een klasse apart. Hoe zwak of sterk is de huidige generatie amateurs?

Die mannen kunnen echt wel fietsen. Het is jammer dat zij veel te lang amateur blijven. Dat is niet hun schuld. Er zijn momenteel te weinig Nederlandse profploegen, er is weinig werkgelegenheid. Wie bij de beroepsrenners wil slagen moet op zijn negentiende of twintigste overstappen.

Hoe wil je je, in je streven naar een profcontract, de komende maanden laten zien?

Ik start in de Ronde van Slowakijë en de GP Wilhelm Tell. Verder hoop ik me te plaatsen voor het WK in Colombia.