Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Verkiezingen

'Misbaksel' weg uit Britse politiek

LONDEN, 29 MEI. Hij heeft het opgenomen tegen de regeringsleiders MacMillan, Wilson, Thatcher en Major. Ze hebben hem allemaal verslagen, maar ze hebben hem geen van allen op de kniëen gekregen. Dat dreigt nu wel te gebeuren: Screaming Lord Sutch, leider van de Monster Raving Looney Party, wordt door Barclays bank verdreven uit de Britse politiek.

Een bankschuld van 194.000 pond dreigt een eind te maken aan de politieke carrière van een man die langer aan het hoofd van een Britse partij staat dan welke andere politicus ook. In 1963 deed hij voor het eerst mee aan een tussentijdse parlementsverkiezing, destijds nog als kandidaat van de nationale Teenager Partij. Tien jaar later richtte hij zijn eigen partij op die in Groot-Brittannië tot een begrip is geworden: een nationaal instituut van nonconformisme, een levend monument van absurditeit.

Toch staat hij in de Who's Who niet vermeld. Is hij nou 54 of 55? En heeft hij zich nou 28 keer, of 32 keer of zelfs 37 keer kandidaat voor het parlement gesteld? Vaststaat dat hij de laatste 22 jaar geen enkele algemene of tussentijdse parlementsverkiezing heeft overgeslagen. Als lijsttrekker van de Monster Raving Looney Party, wat zich misschien nog het best laat vertalen als Misbaksel van een Raaskallende Partij van Geschiften. Ook vorige week verspeelde hij weer zijn inleggeld bij de tussentijdse verkiezing in het Schotse Perth en Kinross. Met zijn bekende motto - 'Stem voor de waanzin. Een kwestie van gezond verstand' - en met zijn al even bekende outfit - een hoge hoed, een pak van luipaardvel - verzamelde hij niet meer dan 586 kiezers achter zich. Zijn plannen om joggers in te zetten voor de elektriciteitsopwekking en om de Europese boterberg als ski-helling te gebruiken, slaan nog altijd niet aan bij het grote publiek.

Als Sutch bankroet wordt verklaard, mag hij nooit meer aan verkiezingen meeedoen. Hij zegt dat alleen het idee hem al waanzinnig maakt. “Je kunt je mij toch niet voorstellen al tuinierend of vissend.” Hij begon zijn carrière als automonteur, verhief zichzelf in de adelstand en komt aan de kost als leider van de rockgroep The Savages.

Maar nog niet alle hoop is vervlogen. Het Britse bookmakersbedrijf William Hill heeft de geplaagde partij van Sutch financiële steun aangeboden. De bookmakers en de partijleider kennen elkaar omdat Sutch altijd gokt op het aantal stemmen dat hij bij verkiezingen verzamelt.