Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Muziek

Markus Groh wint Koningin Elisabeth pianoconcours

BRUSSEL, 29 MEI. De 25-jarige Duitse pianist Markus Groh heeft zaterdagavond in Brussel het Koningin Elisabeth Concours gewonnen na een vertolking van het Tweede pianoconcert van Liszt, begeleid door het Luisk Philharmonisch Orkest. De tweede prijs ging naar de Finse Laura Mikkola.

Anders dan vroeger het geval was op het vierjaarlijkse concours werden niet alle twaalf finalisten ook 'laureaten': dat werden slechts de zes beste kandidaten. Naast Groh en Mikkola waren dat Giovanni Belluci (Italië), Yiliya Gorenman (statenloos), Yong Hwan Park (Zuid Korea) en Viktor Ljadov (Rusland). Het 'opgelegd werk' - een nieuw pianoconcert dat de finalisten binnen een week moesten instuderen - was dit jaar Requiescat, gecomponeerd door de Engelsman John Weeks.