Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Film

Kusturica krijgt Gouden Palm voor Underground

CANNES, 29 MEI. De Gouden Palm van het 48ste Festival du Film International van Cannes is gisteravond gewonnen door de in Sarajevo geboren filmer Emir Kusturica met zijn film Underground. Het is de tweede keer dat Kusturica met de prijs onderscheiden wordt. Tien jaar geleden kreeg hij de Gouden Palm voor zijn film Papa gaat op zakenreis. In 1989 won hij in Cannes de prijs voor het beste scenario met zijn film Time of the Gypsies. Underground is een bittere fabel over de oorlogen in voormalig Joegoslavië, vanaf de Nazi-bombardementen op Belgrado op 6 april 1941 tot het huidige geweld, gezien door de ogen van partizanen die vijftig jaar in een schuilkelder hebben opgesloten gezeten in de veronderstelling, dat de oorlog niet was afgelopen.

De grote juryprijs ging naar Le Regard d'Ulysse van de Griek Theo Angelopoulos, waarin de filmregisseur, gespeeld door Harvey Keitel, door de door oorlog geteisterde Balkan reist. De nieuw ingestelde 'speciale' juryprijs ging naar de Britse regisseur Christopher Hampton voor zijn debuut Carrington, waarvan hoofdrolspeler Jonathan Pryce de prijs voor de beste acteur kreeg voor zijn vertolking van een homoseksuele schrijver die, in het Engeland van de jaren twintig, een platonische maar innige relatie onderhoudt met de schilderes Dora Carrington. De prijs voor de beste actrice ging naar Helen Mirren voor haar rol van de koningin in The Madness of King George van de Britse regisseur Nicholas Hytner.

De regieprijs ging naar de Franse regisseur Mathieu Kassovitz voor La Haine, een film over onnodig politie-geweld, en de gevolgen daarvan, jegens jongeren in een kansarme buurt. De Fransman Xavier Beauvois kreeg de gewone juryprijs voor N'oublie pas que tu vas mourir, waarin een jonge student ontdekt dat hij besmet is met HIV. De Caméra d'Or, voor het beste debuut, ging naar De Witte Ballon van de Iraanse regisseur Jafar Panahi.