Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Belasting

Jos van Rey wil niets meer uit de krant vernemen...

Als Tweede-Kamerleden hadden Willem Vermeend (PvdA) en Jos van Rey (VVD) ten minste twee overeenkomsten: zij hadden beiden een meer dan gemiddelde belangstelling voor het belastingsysteem en ze wisten beiden meer dan de gemiddelde parlementariër de publiciteit te halen.

Vermeend is sinds vorig jaar staatssecretaris van financiën en vooral van belastingzaken. En op grote krantekoppen heeft hij niets tegen. De publicitaire voorsprong die de sociaal-democratische bewindsman aldus weet te nemen, zint Van Rey niet erg. Vooral niet nu de Maas al weer maanden netjes binnen haar oevers blijft en er dus voor een Limburgs Kamerlid weinig is om voor op de bres te gaan staan (de asperges worden bij de VVD door de Groninger Piet Blauw gedaan).

Vermeend lanceert het ene ideetje na het andere plannetje. De ene week een voorstel aan de EG om het BTW-tarief voor schoenmakers te verlagen, de andere week een aankondiging dat de BTW voor sportverenigingen en de podiumkunst omlaag gaat. Sympathiek klinkende voornemens; Van Rey had er best een pleidooi voor willen houden.

Maar hij moest het allemaal maar uit de krant vernemen, constateerde hij. En dus stond hij onlangs bij de microfoon in de Tweede Kamer om zich daarover te beklagen. Of Vermeend voortaan de “normale gang van zaken” in acht wilde nemen. Van Rey: “Die is dat hij de Kamer informeert en niet iedere keer het ochtendblad De Telegraaf, want in het Zuiden wordt die altijd een dag later bezorgd en dus lopen wij altijd al een beetje achter”.