Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Algemeen

'Gregor Gysi was advocaat van Stasi'

BONN, 29 MEI. Gregor Gysi, voorzitter van de PDS-fractie in de Bondsdag, heeft tussen 1978 en 1989 in de DDR als advocaat voor de staatsveiligheidsdienst (Stasi) gewerkt. Hij was Informeel Medewerker (IM) en gaf onder schuilnamen als 'Gregor', 'Notar' en 'Sputnik' de Stasi inlichtingen over DDR-dissidenten die hij als advocaat verdedigde. Tot de cliënten jegens wie hij zo'n dubbelrol speelde hoorden bekende dissidenten als de schrijvers Rudolf Bahro en Lutz Rathenow en de wetenschapper Robert Havemann en zijn vrouw. Dit heeft de staatscommissie-Gauck, die in opdracht van de Duitse regering de gigantische hoeveelheid Stasi-dossiers beheert en onderzoekt, volgens het weekblad Der Spiegel vrijdag in een rapport van 350 pagina's aan een speciale Bondsdagcommissie gemeld. Een woordvoerder van de commissie-Gauck heeft de verzending van dat rapport inmiddels bevestigd.

Der Spiegel meent dat het rapport wel eens het einde van Gysi's politieke loopbaan zou kunnen inluiden. Gysi, over wie al jaren wordt geschreven dat hij voor de Stasi heeft gewerkt en die tot nu toe in juridische procedures steeds bevestigd had gekregen dat dit niet bewezen was en dus ook niet geschreven of gezegd mocht worden, deelde juist vorige week mee dat hij zich voortaan, bij nieuwe beschuldigingen, niet meer tot de gewone rechter zou wenden. Wel loopt nog zijn klacht bij de hoogste Duitse rechter, het Constitutionele Hof.