Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Geen degradatie voor NEC na karakteristieke thuiszege

ROTTERDAM, 29 MEI. In karakteristieke stijl heeft NEC zich gehandhaafd in de eredivisie. De Nijmeegse club won met aanvallend voetbal en in een veel te groot stadion met 2-1 van FC Groningen. NEC bleef door de overwinning in De Goffert behouden voor de hoogste afdeling.

MVV en Go Ahead Eagles spelen met zes clubs uit de eerste divisie in de nacompetitie. Dordrecht '90 was al gedegradeerd. Go Ahead Eagles had vooraf ook nog een kans zich te handhaven in de eredivisie, maar de Deventaren verloren kansloos met 4-2 van FC Utrecht.

Voor Carlos van Wanrooy betekende de zege een mooie afsluiting van zijn Nijmeegse periode. De middenvelder van NEC vertrekt naar streekgenoot Vitesse. Gisteren maakte hij na twaalf minuten het openingsdoelpunt. De snelle voorsprong bracht geen rust bij NEC. Vier minuten voor tijd zorgde Romano Sion voor de onverwachte gelijkmaker, waardoor NEC opeens afhankelijk werd van de resultaten op de andere velden. De Witrussische invaller Mikhalevitsj zorgde in blessuretijd voor de bevrijdende tweede goal van NEC.

Trainer Jan Reker is er niet ingeslaagd binnen tien dagen het degradatiegevaar voor MVV af te wenden. Na het gelijkspel tegen Sparta zijn de Maastrichtenaren gedwongen tot spelen van de nacompetitie. Winst had de club overigens ook niet geholpen, gezien de zege van NEC. “Geen club in de eredivisie liep dit seizoen tegen zoveel kaarten aan als MVV”, sprak Reker na afloop. Hij noemde de vele schorsingen als de voornaamste reden van het slechte spel. MVV eindigde als zestiende en speelt in de nacompetitie tegen FC Den Haag, Heracles en De Graafschap om één plaats in de eredivisie. Bij Sparta nam Ron van den Berg afscheid. De blonde Rotterdammer kreeg geen nieuwe contract aangeboden.

PSV leed voor eigen publiek een blamerende 4-2 nederlaag tegen NAC. De Eindhovenaren hadden zich al geplaatst voor het UEFA-Cuptoernooi, maar kregen vorige week te horen dat zij waarschijnlijk niet rechtstreeks zijn geplaatst voor dat toernooi. In dat geval moet PSV in augustus een voorronde afwerken.

Bij PSV werd Ronaldo topscorer met 30 doelpunten. Bij NAC nam trainer Ron Spelbos afscheid. Hij gaat naar Vitesse, waar zijn collega Herbert Neumann vertrekt. De Duitser werd gisteren toegezongen in Arnhem, waar RKC een 1-1 gelijkspel behaalde.

Roda JC heeft het fraaie seizoen opvallend afgesloten. In de laatste wedstrijd van het seizoen versloeg de Limburgse ploeg Feyenoord met 5-0. De Rotterdammers wekten de indruk ze het seizoen afgelopen donderdag al hadden afgesloten met de zege in de bekerfinale op Volendam. Feyenoord incasseerde dit seizoen 56 tegendoelpunten.