Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Dijkstal vindt politie-methode 'te ver gaan'

DEN HAAG, 29 MEI. De criminele inlichtingendienst (CID) van de Haarlemse politie “is veel te ver gegaan” door met hulp van criminele informanten op grote schaal drugs te importeren om zo in misdaadbendes te kunnen infiltreren.

Dit heeft minister Dijkstal (binnenlandse zaken) afgelopen zaterdag verklaard voor de Tros-radio. De bewindsman reageerde op het bericht in deze krant dat de Haarlemse CID de afgelopen vijf jaar via informanten minimaal vijftig containers met verdachte lading uit Colombia, Pakistan en Nigeria ongecontroleerd langs de douane heeft weten te loodsen. De CID heeft toegegeven tienduizenden kilo's soft drugs en ook honderden kilo's hard drugs te hebben ingevoerd om met hulp van informanten zicht te krijgen op de top van misdaadbendes.

Dijkstal noemde het “onbegrijpelijk” dat de politie deze opsporingsmethode “in deze mate heeft ontwikkeld”. Hij zei bovendien de indruk te hebben dat de controle op het werk van de politie te wensen over heeft gelaten. Hij zei erop te vertrouwen dat zijn collega Sorgdrager (justitie) via het lopende rijksrecherche-onderzoek er alles aan zal doen om de omvang van deze affaire volledig boven tafel te krijgen. “De kwestie staat zeer hoog op de agenda”. De rijksrecherche is nu druk bezig om vast te stellen welk percentage van de geïmporteerde drugs niet zijn onderschept en dus op de vrije markt terecht zijn gekomen.

Ook verscheidene politiekorpsen zijn druk doende om vast te stellen in welke mate er in het verleden met de CID in Haarlem is samengewerkt om drugs te importeren. Het onderzoek richt zich voorlopig op drugsonderzoeken die de afgelopen vijf jaar zijn uitgevoerd in verschillende arrondissementen.

Bij justitie en politie bestaat ook het sterke vermoeden dat een aantal informanten die voor de CID in Haarlem hebben gewerkt nog steeds, soms in samenwerking met andere politiekorpsen, partijen drugs invoeren. Vorige week werden in de haven van Rotterdam twee containers onderschept met in totaal 30.000 kilo soft drugs uit Colombia. Er werden geen aanhoudingen verricht.

Het ministerie van justitie laat in een reactie op de artikelen van de afgelopen dagen over de CID Haarlem in deze krant weten dat “de onderste steen boven moet komen”. Zolang het onderzoek loopt, wil het ministerie geen commentaar geven op de voorlopige resultaten.

Volgens departementale bronnen heeft de rijksrecherche de opdracht gekregen in ieder geval voor 1 september rapport uit te brengen. Justitie wil dat de CID Haarlem-kwestie is uitgezocht voordat de openbare verhoren beginnen van de parlementaire enquêtecommissie Van Traa, die een onderzoek instelt naar de opsporingsmethoden van politie en justitie.