Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Verkiezingen

Dehaene wil voortzetting van huidige coalitie

BRUSSEL, 29 MEI. De ontslagnemend premier van België, Jean-Luc Dehaene, streeft naar een voortzetting van een regering van socialisten en christen-democraten. Dat heeft hij vanmorgen bekend gemaakt.

Hij onderstreepte dat de nieuwe regering geen kopie van de vorige zal zijn. Nieuwe problemen vragen om nieuwe antwoorden, aldus Dehaene.

De Belgische koning Albert II had Dehaene gisteren verzocht een nieuwe regering te vormen. Dehaene's Christelijke Volkspartij (CVP) bleef bij de verkiezingen van vorige week zondag de grootste partij van België. Dehaene heeft aangekondigd deze week een basisnota op te stellen. De eigenlijke onderhandelingen beginnen waarschijnlijk pas volgende week.

Volgens Dehaene moet de nieuwe regering zich richten op zes beleidsonderdelen. Zo moet er een meerjarenplan voor werkgelegenheid komen, de samenleving moet leefbaar worden gemaakt, de sociale zekerheid moet worden hervormd en België moet vanaf volgend jaar kunnen deelnemen aan de derde fase van de Economische en Monetaire Unie. Ook moet België zich inzetten voor de Europese eenwording en moeten democratie en rechtsstaat worden vernieuwd.

Voor de deelregeringen van Vlaanderen en Wallonië beginnen vandaag de onderhandelingen. In Vlaanderen zijn al contacten geweest tussen CVP-formateur Luc Van den Brande en SP-voorzitter Louis Tobback. Aan Waalse zijde heeft PS-voorzitter Philippe Busquin zijn voorkeur uitgesproken voor een regering met de PSC, de Franstalige christendemocratische partij.

Het dagblad De Standaard onthult vandaag dat medewerkers van Dehaene dit voorjaar in het geheim aan een wetsontwerp hebben gewerkt, dat de koning in staat stelt persoonlijk afstand te nemen van een wet die het parlement aanneemt. Op die manier zou een 'mini-koningskwestie' als in 1990, toen voormalig koning Boudewijn weigerde een wet op legalisering van abortus te ondertekenen, vermeden worden. Het zou de bedoeling zijn geweest dat de wet nog voor de verkiezingen werd aangenomen. Maar omdat de verkiezingen werden vervroegd, is dat niet gelukt, aldus De Standaard.