Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Bouw

Consortium voor vervanging Tsjernobyl

ROTTERDAM, 29 MEI. De regering van Oekraïne heeft een principe-overeenkomst gesloten met een consortium van Westerse bedrijven voor de vervanging van de kerncentrale van Tsjernobyl door een moderne gasgestookte centrale. Afgelopen zaterdag heeft de Oekraïense vice-premier Serhiy Osyka in Kiev een 'memorandum' terzake ondertekend.

Niet bekend

Na de brand in reactor 4 van de kerncentrale Tsjernobyl in april 1986 is in het Westen herhaaldelijk aangedrongen op snelle sluiting van de overige drie reactoren, zeker toen in 1991 een turbinebrand een andere reactor van het complex buiten gebruik stelde. Hoewel een dergelijke sluiting ook aanvankelijk werd toegezegd heeft het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in december 1991 effectieve stapen verhinderd. De verzelfstandiging bracht Oekraïne onverwachts in een nieuwe positie ten opzichte van Rusland waardoor het veel meer dan voorheen voor vervangende fossiele brandstof moest betalen. De wens ontstond de centrale nog geruime tijd op het goedkope uranium te laten draaien.

Vorig jaar juni zegde de Europese Unie tijdens de topconferentie in Korfu 500 miljoen ecu (ruim een miljard gulden, voor 20 procent als gift) toe voor de sluiting van Tsjernobyl. In juli werd daar door de G7-landen tijdens hun vergadering in Napels nog een schenking van 200 miljoen dollar aan toegevoegd. Maar Oekraïne liet weten zeker 5 tot 8 miljard dollar nodig te hebben voor de sluiting en vervanging van de kerncentrale en verbond sluiting aan voltooiing van in aanbouw zijnde Russische kernreactoren. Men ging niet in op het Westerse aanbod en zinspeelde op een gebruik van Tsjernobyl tot ver in de volgende eeuw.

Vorige maand besloot de nieuwe president van Oekraïne, Leonid Kuchma, de drie resterende reactoren toch binnen vijf jaar te sluiten. Inmiddels hebben Oekraïense autoriteiten een nieuwe schatting van de kosten gemaakt en komen zij uit op 1,7 miljard dollar voor sluiting van Tsjernobyl en 2 miljard voor de bouw van een nieuwe gascentrale in de buurt.

Het door ABB aangevoerde consortium omvat een twaalftal Westerse bedrijven waaronder het Amerikaanse CMS, Kawasaki uit Japan, Mannesmann Anlagenbau (Duitsland), Skanska (Zweden), Stromberg (Finland), Danish Power Consult, Sulzer (Zwitserland) en SAW Sadelmi (Italië). Ook zal een aantal bedrijven uit Oekraïne participeren. ABB heeft eerder ervaring opgedaan bij de vervanging van kernreactoren door een gascentrale in de VS. Men zegt de gascentrale in 36 maanden te kunnen bouwen.