Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Lifestyle

Boy George

Boy George. Cheapness And Beauty (Virgin 8404972)

Voor het eerst sinds zijn tijd met Culture Club heeft Boy George een cd gemaakt waarop zijn stem in het centrum van de aandacht staat. Na zijn jarenlange alliantie met de dance-scene, toen hij onder de naam Jesus Loves You house-achtige platen maakte en zelf ook regelmatig als dj optrad, heeft Boy George zich nu weer gewend tot ballades en rocksongs.

Cheapness And Beauty is de soepele combinatie van gesoigneerde, met violen aangedikte ballades en Boy Georges voorkeur voor opgefokt gitaargeweld. De hardere nummers op deze cd stampen een beetje, van het gierende Funtime - van Iggy Pop - tot het boosaardige Evil Is So Civilised. Maar Boy George wil zich vocaal niet opwinden. Zijn kwijnende, geknepen stem wordt nergens zwaar of scheurend.

Die stem komt het best tot zijn recht in de langzamere songs. In de tere constellatie van gitaargetokkel en een eenzame cello wordt zijn stem een trillende verlokking. Boy George articuleert de woorden niet als afzonderlijke eenheden, hij lijkt in een ademtocht de klanken prijs te geven. Dat Boy George in de context van een dergelijke schoonheid veelal de meest beledigende en onvriendelijke dingen weet te formuleren maakt de ballades op deze plaat uiteindelijk zelfs hardhandiger dan de rocksongs.