Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Luchtvaart

Bosnische minister gedood door Serviërs

SARAJEVO, 29 MEI. De Bosnische minister van buitenlandse zaken, Irfan Ljubijankic, is gisterochtend omgekomen toen zijn helikopter door de Kroatische Serviërs werd neergeschoten.

De 43-jarige Ljubijankic bevond zich met zes anderen aan boord van een regeringshelikopter die van de moslim-enclave Bihac op weg was naar Kroatië. De helikopter kwam daarbij om half zeven 's ochtends nabij Cetingrad, even over de grens tussen Bosnië en Kroatië, in het luchtruim van de door de Kroatische Serviërs beheerste 'republiek' Krajina. Het toestel werd door de Kroatische Serviërs neergehaald met een luchtdoelraket. De vlucht van Ljubijankic was overigens een schending van het VN-vliegverbod in het Bosnische luchtruim.

Naast de 43-jarige Ljubijankic kwamen de onderminister van justitie, een van zijn adviseurs, een medewerker van de Bosnische ambassade in Zagreb, de Russische piloot en twee andere inzittenden van het toestel om het leven. De Bosnische inzittenden hadden een week in de enclave-Bihac doorgebracht.

Ljubijankic, een arts, was minister van buitenlandse zaken van Bosnië sinds juni vorig jaar. Hij was afkomstig uit Bihac, waar zijn vrouw en twee kinderen wonen.

Ljubijankic is de tweede Bosnische minister die door oorlogsgeweld om het leven is gekomen. De eerste was vice-premier Hakije Turajlic, die in januari 1993 op de weg van het vliegveld van Sarajevo naar de stad door Bosnische Serviërs uit een VN-voertuig werd gehaald en ter plaatse werd doodgeschoten. (Reuter, AFP, AP)