Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beurzen en beleggen

Beleggers willen massaal in Vendex

AMSTERDAM, 29 MEI. De beursintroductie van de aandelen Vendex (V&D warenhuizen, supermarkten) wordt een doorslaand succes. Institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, hebben de afgelopen twee weken al voor 120 miljoen aandelen ingeschreven, terwijl er “maar” 30 miljoen aandelen worden verkocht op een koers van 39 gulden per stuk.

Dat bleek gisteravond op het hoofdkantoor van ABN Amro in Amsterdam tijdens de ondertekening van de officiële documenten voor de emissie. ABN Amro leidt de beursgang. Vanmorgen is de inschrijving gestart voor particuliere beleggers. “Wij verwachten dat zij voor een miljard gulden zullen inschrijven”, vertelde drs. W. Jiskoot, de ABN Amro bankier die de emissie leidt en in het verleden onder meer verantwoordelijk was voor grote emissies als KPN, DSM en DAF.

De plaatsing van aandelen Vendex heeft een waarde van 1,2 miljard gulden. Het is de grootste transactie op de Nederlandse kapitaalmarkt afgezien van de privatiseringen van DSM en KPN. De bulk van de 30 miljoen aandelen die worden verkocht (bijna 29 miljoen stuks) komt uit het bezit van de oprichtersfamilies van Vroom & Dreesmann. Vendex plaatst zelf ruim 1 miljoen aandelen.

Jiskoot wilde gisteren slechts in grote lijnen aangeven hoe de aandelen straks - bij de verwachte schaarste - toegewezen zullen worden aan beleggers. Woensdag om 12.00 's middags sluit de inschrijving voor particulieren, donderdag volgt tegen een uur of twaalf de eerste notering van de aandelen op de Amsterdamse beurs. Bij grote vraag van beleggers kan ABN Amro nog 4,5 miljoen extra aandelen op de markt brengen. Jiskoot:“De verdeling tussen binnen- en buitenlandse beleggers is ongeveer 50/50. Verder streven wij naar een zo vast mogelijk aandeelhoudersbestand en een gezonde koersontwikkeling.” Het bankensyndicaat zelf verdient ongeveer 40 miljoen aan de transacties.

Vendex-directievoorzitter mr. J. M. Hessels vertelde dat bijna 8000 werknemers hebben ingetekend op het aandelenoptieplan. Dat is ongeveer een derde van de werknemers die voor het plan in aanmerking kwamen. De animo viel Hessels tegen. Werknemers konden kiezen tussen het aandelenoptieplan en waardebonnen ter waarde van 250 gulden. Dat laatste was populairder.