Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Beleggen is een boeiend spel

Ajax is kampioen, Nederland juicht. De polonaise van mensen en bedrijven die willen profiteren van dit succes strekt zich uit tot buiten de hoofdstad. Voorop sponsor ABN Amro, die een paar jaar geleden op het juiste moment goede zaken deed met Ajax.

Lijken bank en club op elkaar? Ja, menen de leiders van beide instellingen: wij zijn dè top. Openlijk bekrabben ze elkaars rug. Soms noemen ze de Amsterdamse lef als gemeenschappelijk punt. Hoewel de verkoop van het Amsterdamse kabelnet voor 700 miljoen aan Philips en drie andere partijen het enige en beste voorbeeld van die lef lijkt.

Moet een klant blij zijn met een zelfbewuste, jongensachtige bankier? Of kan zo'n vertrouwensman beter saai en grijs zijn? Neem als voorbeeld de speelse benadering van serieuze zaken in het overzicht beleggingsfondsen Fundview van ABN Amro.

Het thema van het mei-nummer luidt: het gaat tenslotte om uw geld! In dit nummer staat een prijsvraag die deelnemers af moeten sluiten door deze slagzin af te maken: Beleggen is een boeiend spel. Is beleggen meer een spel dan een serieuze zaak?

Wat staat er verder in? '1994 was een bijzonder teleurstellend beleggingsjaar en 1995 ziet er voorlopig niet al te best uit. De aandelenmarkten in Europa en het Verre Oosten daalden, de dollar zakte weg, zodat ook in Amerika geen winst te behalen viel, en ook de vaak zo stabiele obligatiemarkt ging in 1994 onderuit. Een negatieve samenloop van omstandigheden, die niet al te vaak voorkomt.'

Zo gaat de bank verder om beleggers te wijzen op risico's, die ze zelf moeten dragen en niet op de bank afschuiven: 'Natuurlijk, u kunt altijd nog gewoon de boot verkopen, maar beter zou het zijn als de verliezen binnen voor u acceptabele grenzen waren gebleven. Een beleggingsfonds kan een deel van de zorgen overnemen'. Hoewel je daar natuurlijk niet veel mee opschiet wanneer ABN Amro zelf klaagt over die onvoorspelbare beurskoersen, als een voetbaltrainer die altijd de schuld aan anderen geeft en nooit zal zeggen dat zijn team faalt.

Interessant is het antwoord op deze vraag: Hoe lang moet u beleggen voordat u er vrijwel zeker van kan zijn dat u geen verlies lijdt? Voor emerging markets (waar lokale beurscowboys nog de baas spelen) is dat 15 tot 20 jaar, aandelen (internationaal) 10 jaar, obligaties (in guldens) 3 jaar en liquiditeiten (guldens) 1 jaar. De kans dat u binnen een jaar op die internationale aandelen een verlies lijdt (rendement onder 0 pct) schat men op 25 pct.

Iemand die wil beleggen moet zich dus afvragen of dit wel zo verstandig is. Zijn er geen betere alternatieven? Mede omdat de bank zegt: 'Er bestaat natuurlijk niet zoiets als Dè Formule voor succesvol beleggen. Ieder mens is verschillend, evenals zijn of haar opvatting over beleggen en al helemaal over de risico's daarvan'.

Conclusie: beleggen is geen spel.

Daarom helpt Fundview bij het bepalen van de persoonlijke risicohouding. 'Dat is geen financiële maar een psychologische zaak'. Een merkwaardige opvatting. Wie zijn persoonlijke zaken heeft geregeld - risico's indien nodig afgedekt en opbouw van vermogen voor doelen gepland - hoeft beleggingsrisico's niet te vrezen. In die opzet is beleggen een sluitstuk, ondergeschikt aan financiële, fiscale, juridische, verzekeringstechnische en andere punten. In effectenkringen draait men de zaken graag om: beurs en beleggen is doel en andere zaken volgen of worden terloops vermeld. Niks sluitstuk. Hoofdzaak! Gezien de ruimte die deze sector in de dagbladen krijgt, zijn zij niet de enige die er zo over denken.

De risicohouding mogen fundview-lezers bepalen aan de hand van veertien speelse vragen - kies steeds het antwoord dat het meest bij u past. Wie meer dan 110 punten haalt (maximum 132) is een beursridder zonder vrees, die deze beoordeling krijgt. 'Het gaat u om een hoog rendement. Natuurlijk weet u van de risico's, maar ach...U belegt eigenlijk alleen maar in aandelen. Liefst de wat risico vollere, omdat die ook meer kansen bieden. Veel emerging markets dus'.

Hoe komt een deelnemer aan veel punten? Met deze vragen. Waarom belegt u? Het antwoord je moet toch iets met je geld levert het maximum van 10 punten op. Hoeveel aan- en verkopen doet u per jaar? Veel (dat hoort de bank graag) geeft 10 punten. Hoeveel wilt u achter de hand houden als spaargeld? Genoeg voor als de wasmachine plotseling vervangen moet worden: 10 punten. Enzovoort.

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gesprek met een van onze adviseurs, besluit de bank hulpvaardig. Welke vragen zal die nog stellen? Deze: vindt u beleggen leuk? Als u knikt, legt hij er nog 10 punten bij. Aan het eind van het gesprek verlaat u de bank een ervaren en vrolijke beursrot!